...
Nyperose finnes i mange norske hager, og selve nypebæra er utmerket til matbruk og frøene fjærnes. Foto: TORE BERNTSEN

Ubrukte ressurser i hagen

Oslo (ANB): Det er lett å glemme verdien av de gamle planteartene i hagen. Hagen kan også være et skattkammer for opplevelser på kjøkkenet!

Publisert 30.07.2011 kl 12:56 Oppdatert 30.07.2011 kl 13:57

Tips en venn på e-post:

I dagens villahager og parker er det en helt annen sammensetning av planter enn for bare noen tiår siden. I villahagen på 60-tallet var det vanlig å dyrke bær for safting og sylting og frukt for lagring eller konservering til vinterbruk.

I tråd med at vi tilegner oss mange nye og spennende arter i bugnende frukt- og grøntdisker i matbutikkene, kan man fort glemme verdien av de gamle eller stedegne planteartene.

Trenger du råd om arbeidet i hagen? Spør våre hageeksperter!

Prydplanter til matlaging

Flere av hagens planter, som i tillegg til å være prydplanter, kan også brukes på kjøkkenet. Eksempler på dette er aronia (svartsurbær), ildkvede, tindved, nyperoser, rogn, svarthyll og hageblåbær.

Dette er flotte prydplanter, men de har også egenskaper som kan danne grunnlag for nisjeproduksjon innen landbruket, et eksklusivt og smakfullt produkt fra egen hage eller også dyrkes for den helsemessige gevinsten.

Ulempen med noen av artene er at de har spisse og lange torner, slik at høstingen kan bli litt vanskelig. Er man klar over dette og kler seg godt og bruker hansker innimellom, så går det greit.

Planter andre arter

Utvalget av sommerblomster, stauder, busker og trær har økt, og vi planter andre arter og sorter enn vi gjorde før.

Vi velger kanskje også flere planter for pryd og ikke så mye for nytte lenger, fordi utvalget av grønnsaker, frukt og bær i matbutikkene er stort og alle arter er tilgjengelig hele året.

Tidligere hadde konservering av hagens frukt, bær og grønnsaker et økonomisk motiv. Nå er denne typen arbeid noe man gjør for å lage et spesielt produkt eller til en spesiell anledning.

Viktig høsting av bær

Tidligere var bærvekstene rips, solbær, stikkelsbær, bringebær og jordbær svært vanlige. Epler, pærer, plommer og moreller var også nokså vanlige å finne i en villahage på sekstitallet.

Av ville vekster ble det høstet blåbær, bringebær, tyttebær og nyper. Molter og bjørnebær ble høstet der de fantes.

Folk vil ha nye smaker og sunn mat. I Norge ble det konsumert 53 kg frukt og bær per person i 1995 og 67 kg i 2005, men denne økningen er ikke dekket av norskprodusert vare.

Kanskje på tide å ta en titt i hagen etter noe spiselig? Eller plante noe du kan ha glede over rundt matbordet senere?

Denne artikkelen er levert av Hageselskapet

Eiendom til salgs og leie lokalt

Velg kategori

Velg område

De nyeste annonsene

Annonsere? Bestill annonse her

Nyeste bolig

Skjeberg - Enebolig - Oppussingsobjekt beliggen...

3112619

1. etg. 92 kvm bra: Vindfang, hall, kontor/soverom, kjøkken, stue, 2 stk. soverom, bad og bod.  

Prisantydning: 1.400.000,-

Område: Skjeberg

Eiendomstype: Enebolig

Primærrom: 86m²

Visning: 28.04.2014 1700 - 1800]

Mer om boligen

3112619

500 - Internal server error

Error message: Got exception when fetching resource: Director returned null object for resource : /api.no/resources/corredor/derdubor/caligula/101.xml
Annonsere i avis og på nett?
Visningskalender
Velg visningsdato
Man Tir Ons Tor Fre Lør Søn