Tidligere konsernsjef i Yara, Thorleif Enger, avviser at det var korrupsjon i Yara under hans tid. Foto: Thomas Sivertsen, ANB

Enger benekter korrupsjon

Tidligere Yara-sjef Thorleif Enger avviser korrupsjonsanklagene.
Publisert 29.06.2012 kl 13:45 Oppdatert 29.06.2012 kl 13:54

Tips en venn på e-post:

www.sa.no Se alle stillinger (20)Dette er Yara

  • Yara var tidligere en del av Norsk Hydro. Selskapet er verdens største leverandør av mineralgjødsel med over 7.600 ansatte og virksomhet i flere enn 50 land. Den norske stat er største aksjonær i selskapet, med en eierandel på 36,2 prosent.
  • I april i fjor varslet Yara Økokrim om mulig korrupsjon knyttet til et prosjekt i Libya. Penger skal ha blitt utbetalt til mellommenn før det delvis Yara-eide Lifeco ble etablert i landet.
  • Selskapet er også siktet for korrupsjon i forbindelse med et Yara-prosjekt i India. Razziaer er gjennomført hos Yara og datterselskapet Balderton i Sveits, som kan ha blitt brukt som kanal ved eventuelle bestikkelser.
  • Fredag offentliggjorde Yara en ekstern gransking selskapet har bestilt, som konkluderer med at at selskapet har gjennomført uregelmessige utbetalinger på til sammen nær 100 millioner kroner.

Han sier han stiller seg helt fremmed til de påstandene om korrupsjon som kommer fra i selskapets egen granskingsrapport.

Rapporten, som ble lagt fram fredag, har avdekket uregelmessigheter knyttet til utbetalinger og tilbud om betaling i Libya, India og Sveits.

– Det er positivt at dagens konsernledelse har tatt slike påstander på alvor, men for meg er disse helt fremmede. Siden dette også er blitt en politisak, er det vanskelig for meg å gi mine kommentarer til granskningsrapportens detaljer. Og dette er en rapport jeg heller ikke har lest, sier Thorleif Enger i en pressemelding.

Enger ble konsernsjef da landbruksvirksomheten i Norsk Hydro ble skilt ut som eget selskap, Yara, i 2004 og var i stillingen fram til 2008.

Enger er siktet av Økokrim i Yara-saken og ble pågrepet i slutten av mai i forbindelse med etterforskningen, før han ble løslatt. (ANB-NTB)

På forsiden nå


Tvinges ut av Kirkegata skole

Sarpsborg Bordtennisklubb må fra høsten av ut av gymsalen på Kirkegata skole.

Nå er vannet på vei tilbake i Kulås

I fjor var Kulås-bassenget knusktørt. I jubileumsåret kommer vannet tilbake.