Arbeidsledigheten og høstens valg blir hovedtemaene under årets 1. mai markering

KLARE: Lederen av 1. mai komiteen Therese Thorbjørnsen og Finn-Arne Solberg er klare for mandagens markering arbeidernes internasjonale kampdag.

KLARE: Lederen av 1. mai komiteen Therese Thorbjørnsen og Finn-Arne Solberg er klare for mandagens markering arbeidernes internasjonale kampdag. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Den rekordhøye arbeidsledigheten og høstens stortingsvalg, blir hovedtemaene under årets 1. mai markering i Sarpsborg.

DEL

– De politiske skillelinjene i norsk politikk har aldri vært tydeligere enn nå. Vi har en rekordhøy arbeidsledighet med 140.000 arbeidsledige. Det er skapt færre jobber på tre år med Høyre og Fremskrittspartiet i regjering enn i hvert av de åtte årene med den rødgrønne regjeringen, sier leder av 1. mai komiteen, Arbeiderparti-politiker Therese Thorbjørnsen.

LO i front

Med hovedvekt på sysselsettingen er det også en leder i landsorganisasjonen (LO) som er hovedgjest i Sarpsborg. Foran i 1. mai-toget ved siden av Therese Thorbjørnsen vil leder av Fellesforbundet, Jørn-Henning Eggum, gå. Det er han som vil holde hovedtalen på torget etter at 1. mai toget har gått runden.

De politiske skillelinjene i norsk politikk har aldri vært tydeligere enn nå

Therese Thorbjørnsen, leder av 1. mai komiteen

– Fagbevegelsen vil ha ny regjering for å sikre sysselsettingen, sier fungerende leder i LO Sarpsborg, Finn-Arne Solberg.

– Hva da med alle LO-medlemmene som stemmer på Fremskrittspartiet?

– Andelen LO-medlemmer som stemmer på høyresiden i norsk politikk er synkende. Det er stadig flere som har skjønt at den politikken ikke er bra for våre medlemmer. Men samtidig har ikke LO noe krav om hva medlemmene skal stemme, svarer Solberg.

Større skille

– Forskjellen mellom fattig og rik har blitt større med dagens regjering. Den har gitt 25 milliarder kroner i skattelette til de fem prosent rikeste i Norge, sier Thorbjørnsen.

Til sammen 14 paroler vil det være i årets 1. mai tog. Hovedparolen er «Trygge jobber – nytt flertall» som inneholder begge hovedtemaene for markeringen av arbeidernes internasjonale kampdag. «Bekjemp barnefattigdom," "Flere lærlingplasser," "Fjern bemanningsbransjen. I Tyskland har de gjort det! Arbeidsfolk er ingen handelsvare,» er parolene som kommer etter hovedparolen.

Mange timer

Det er et tett program på 1. mai fra 07.30 når Varteig og Hafslundsøy skolekorps og Hafslundsøy musikkorps står for reveljen på Hafslundsøy til det siste arrangementet starter klokken 17.00 i gamle Skjeberg rådhus. Hovedarrangementet er på torget med toget som starter halv ett, og hovedarrangementet som starter en halv time senere.

Artikkeltags