Gå til sidens hovedinnhold

Å kjempe mot mat til unger

Artikkelen er over 2 år gammel

Svar til Gåsvatn og Larsen Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er praktisk å løse ting sammen. Det burde vi vite alt om i Norge. Vi spleiser på sykehus og veier, på skolebøker og jernbaneskinner. Det meste er felles, når det skjer i felles regi. Likevel går rullegardina ned når vi kommer til skolemat.

Det er nesten ingen grenser for hvor radikalt det framstilles å gi elever ei brødskive til lunsj. Det påstås å være fryktelig kontroversielt å bruke 2-3 milliarder kroner til skolemat til ungene som er landets fremtid, mens å gi det tidobbelte i skattekutt til de rikeste skjer uten at det blunkes. Politikk handler om prioriteringer og å velge side.

SV har valgt side med barna som går sultne på skolen. Høyre har valgt side med den økonomiske eliten som sponser valgkampen deres. Stort sett resten av hele Europa har skolemat. I Norge har SV kjempet for dette i mange år, nå begynner de andre partiene å følge etter. Men Høyre er likevel helt ideologisk opphengt i å nekte ungene skolemat.

 

For SV er et viktig mål med politikken å gjøre hverdagen bedre og samfunnet godt. Det handler om å sørge for at skolen har sin oppmerksomhet rettet mot at unger skal lære og trives. Mette mager gir konsentrerte hoder og opplagte kropper, måltider er viktig både for læring, trivsel og sosialisering. Derfor er gratis skolemat en god investering. Det er også et bidrag for å bekjempe de økende klasseskillene i samfunnet. Nei, det løser ikke ulikheten alene, det har ingen påstått, men som en del av en ny og helhetlig skolehverdag vil det bli viktig.

 

SV jobber for en skole der alle barn får like gode muligheter til å lykkes. Den skolehverdagen vil inneholde mer fysisk aktivitet, fordi ikke alle barn lærer best når de sitter stille. Den vil inneholde flere lærere, slik at alle barn blir sett og får hjelp. Den vil inneholde mer praktiske og estetiske fag, fordi mange barn lærer enda mer gjennom hendene og praksis enn kun teori. Den vil inneholde tid til å gjøre leksene på skolen med hjelp fra en dyktig lærer, i stedet for hjemmelekser der du kanskje ikke har foreldre med lang utdanning som kan hjelpe. I tillegg vil den inneholde et gratis skolemåltid, fordi læring og ernæring henger sammen. At maten er gratis er også et hovedpoeng for SV, i motsetning til for eksempel Arbeiderpartiet som vil innføre en ordning med egenandel. Det er kanskje de få barna med familier som ikke kommer til å betale egenandelen som trenger skolematen mest.

I SV så vet vi at vi foreldre ikke kun sender hjerner til skolen hver dag. Vi sender hele barn. Hele barn som trenger mat, som trenger å røre på seg, som har godt av praktisk og variert undervisning. Derfor tar vi regninga for den brødskiva som Høyre er så redde for, en brødskive som er en del av en helhetlig ny skolehverdag.

Kommentarer til denne saken