NORDBY, SVERIGE (Nettavisen): – Det er helt voldsomt. Dette har jeg aldri hørt om, sier Rune Pedersen, som står bak privatøkonomi-nettstedet Smartepenger.no, til Nettavisen.

– Selv om det koster litt å få ut kontanter, er dette ekstremt. Jeg vil tro at dette ikke er lov i det hele tatt, selv om de opplyser om gebyret, fortsetter han.

Drar du til Norby Shoppingcenter med forventning om å spare penger, bør du definitivt styre unna minibankene på senteret, som blant annet befinner seg rett ved inngangen.

Euronet, som står bak minibankene, tar seg nemlig uvanlig godt betalt for at du skal få svenske kroner i kontanter, så godt betalt at en stor andel av gevinsten med å handle i Sverige forsvinner hvis du benytter dem.

Tar du ut 1000 svenske kroner, og godtar vekslingskursen som kommer opp på skjermen, må du ut med 1135,04 norske kroner i minibanken.

Summen til Euronet inkluderer en transaksjonsavgift på 39,50 svenske kroner, samt en avgift på 13,85 prosent.

– Jeg har ikke sett noe i fjerneste nærhet av dette før, sier Pedersen.

Fraråder kontantuttak

Valutakursen samme dag var ifølge Norges bank 95,66 kroner, det vil si at det kostet 956 norske kroner for 1000 svenske kroner.

– Ligg unna den minibanken, det vil jo ikke lønne seg å ta ut penger derfra. Rådet er å ikke ta ut penger generelt sett, sier Pedersen.

– Du er sikret en offisiell kurs på Visa og Mastercard, og det er jo ingen grunn til å ta ut penger kontant i Sverige, påpeker han.

Selv om det er naturlig at det er dyrere å ta ut kontanter enn det er å betale med kort, synes han det er veldig spesielt at det koster 1135,04 kroner for 1000 svenske kroner.

– Det må være visse grenser! slår han fast.

Les også: Grensehandel: Her kan du spare opptil 74 prosent på hverdagsvarene

– Gebyrfelle

Jorge Jensen, fagdirektør i Forbrukerrådet, reagerer også veldig når Nettavisen forteller ham hvor høyt gebyr Nettavisen fikk beskjed om å betale om vi skulle ta ut 1000 svenske kroner i Nordby.

– Min oppfordring er å la være å bruke den. Dette er en gebyrfelle, sier han til Nettavisen.

Men Euronet har faktisk lov til å ta disse gebyrene, ifølge europeiske bestemmelser, så lenge de opplyser om det før kundene gjennomfører transaksjonen, forteller Jensen.

– De som bruker denne minibanken er nok de som har holdt fast ved det gamle betalingsmønsteret, og liker å betale med kontanter. Men det er ikke nødvendig, i alle fall ikke på Nordby, sier Jensen, og legger til:

– Jeg anbefaler heller å betale med bankkort i butikken og ta oppgjøret i lokal valuta, for da får du den offisielle valutakursen.

Selv om det er vanlig å måtte betale et transaksjonsgebyr, er det ikke lett å forstå hvorfor man må betale totalt 13,85 prosent i gebyrer. Det mener Jensen er veldig høyt. Han påpeker imidlertid at det ikke er kostnadsfritt å drifte en minibank.

– Når det er få brukere av en minibank, så vil de være nødt til å betale mer. Men hvorfor det er noen som faktisk bruker minibanken i Nordby, skjønner jeg ikke, sier han.

– Lettlurte turister

Odd Roar Lange driver reisenettstedet The Travel Inspector, og har også over 11.000 følgere på Instagram. Han har også skrevet om Euronets gebyrer, og advarer mot disse.

– Dette er en turistfelle. De plasserer minibankene der flest turister drar, og mange går rett i fella, sier han til Nettavisen.

– De lever av turister som ikke tenker seg om, og går for den letteste løsningen, sier han.

Han erfarer at Euronet plasserer minibankene strategisk der turistene er.

– De har minibank på det første punktet man kommer til i et land, om det er på flyplassen jernbanestasjonen eller hotell. De er god på tilgjengelighet, men elendig på god service, sier han.

– Hva synes du om at de ikke opplyser hva hele gebyret på 13,85 prosent går til?

– Det er basert på lettlurte turister. Nå har man ikke behov for så mye kontanter i så mange land lenger, men i Sverige er det noen markeder og sesongbutikker hvor du ikke får betalt med utenlandsk kort, men må ha kontanter, sier han, og fortsetter:

– Og i det totale reisebudsjettet ditt er det kanskje ikke så krise å må ut med en hundrelapp mer enn nødvendig.

Han påpeker imidlertid at Euronet ikke har noen bankfilialer - kun minibanker, og Lange mener det smarteste man gjør er å gå til minibanker som er knyttet til banker.

– De har de beste kursene, sier han, og oppfordrer samtidig til å alltid velge lokal valuta.

Les også: Pristest: Så mye har svenske matvarepriser økt

– Skal ta det opp med dem

Ståle Løvheim, sentersjef for Nordby Shoppingsenter sier til Nettavisen at de ønsker at alle tilbudene deres på Nordby Shoppingsenter skal være de beste markedet kan tilby, noe de også forelegger deres våre leietakere ved kontraktsinngåelse.

Derfor har de også flere tilbydere av samme tjeneste. Det finnes nemlig også en minibank fra Bankomat AB på senteret, ifølge Løvheim.

– I det tilfellet dere viser til, ville jeg avvist vekslingskursen slik at avgiftene til Euronet hadde blitt 39,50 svenske kroner. Vekslingskursen hadde da blitt den kursen Visa eller Mastercard hadde brukt for det gjeldende tidspunktet, sier Løvheim.

– Dette er en vekslingskurs som gjelder for alle som handler med kort i utlandet, påpeker han.

Løvheim biter seg imidlertid merke i den høye vekslingskursen Nettavisen fikk oppgitt.

– Hvorfor den er så høy vil vi ta opp med Euronet, sier han, og legger til:

– Vi vil samtidig påpeke at det lett vil være rom for misforståelser, hvor folk kan trykke på et dyrere alternativ enn de behøver. Men igjen, avviser man vekslingskursen vil man få en transaksjon med en vesentlig lavere vekslingskurs.

I løpet av de to årene Nordby har hatt avtale med Euronet, har de kun mottatt én klage, forteller Løvheim, og sier at de da har videreformidlet kontakten direkte til Euronet.

Les også: Egge gård slått konkurs av Skatteetaten

– Reflekterer kostnadene våre

Nettavisen har vært i kontakt med Euronet, for å høre hvorfor de tar så høye gebyrer.

– Vi er en global betalingstjenesteleverandør, og vi er underlagt de samme regler for overholdelse av minibanker som en bank. Avgiftene våre reflekterer kostnadene vi må betale for maskinvaren for minibanken, service, påfylling av kontanter, sikkerhetsløsninger, vedlikeholdskostnader og lignende.

Det svarer Nicky Fletcher, sjef for PR og markedsføring i Euronet, på spørsmålet om hvorfor de tar nesten 14 prosent i gebyr.

– Er transaksjonsavgiften på 39,50 svenske kroner inkludert i det totale gebyret på 13,85 prosent?

– Transaksjonsavgiften er en separat avgift, som pålegges av minibankleverandøren for bruken av minibanken, sier han.

Fletcher påpeker at det er mulig å avvise vekslingskursen om man ikke ønsker Euronets valutakurs. Da kan du få bankens konverteringskurs, men den vises ikke, og oppgis på et senere tidspunkt. Den er nemlig ukjent når transaksjonen gjennomføres, trekker han fram.

– Valutakursene vi bruker for valutakonvertering er de offisielle valutakursene publisert av Den europeiske sentralbanken (ECB), og som påkrevd av EU-forordningen, vises gebyret tydelig før transaksjonen sluttføres av kunden, sier Fletcher.

Han sier at de forstår at kunder kan ha sterke meninger om at de må betale gebyrer for å ta ut kontanter, men bekvemmelighet koster penger.

– Gebyrene våre er godt synlige før transaksjonen gjennomføres, og kunden får alltid et valg, sier Fletcher.