Gå til sidens hovedinnhold

Aldri for gammel for rock 'n' roll

Artikkelen er over 1 år gammel

Harald Otterstad karakteriserer dagens 70-årsjubilant Bjørn «Krisa» Kristiansen: – En spilleteknikk man bare må gi seg ende over for. Et resultat av talent, utrettelig øving og et levd liv. Med sterke farger fra «livets palett».

Bjørn «Krisa» («Gflat road») Kristiansen fyller 70.

Spør man en tilfeldig østfolding, osloborger, bergenser, sørlending, trønder eller nordlending med litt interesse for rockemusikk hvem Bjørn Kristiansen er, er det ikke sikkert det er så mange som vil svare bekreftende. Men legg til «Krisa»….

Jeg våger den påstand at ethvert rockeinteressert menneske i kongeriket født etter 1945 vet hvem denne juvelen av en gitarist er. Selv har jeg vært svært opptatt av musikk siden mars 1963 – da utga nemlig The Beatles «Please, please me». Jeg ble umiddelbart hekta som åtteåring…. Siden den gang har jeg møtt svært mange særdeles dyktige gitarister, og jeg er så heldig at jeg til og med kan skryte på meg enkelte som nære venner. Men jeg har bare møtt ett gitargeni – nemlig nettopp den godeste «Krisa». Onsdag 8. juli då. fyller denne gitargiganten 70 år. Det får ikke lov til å gå upåaktet hen!

I svært ung alder – om enn ikke bokstavelig talt på fødestua – fikk han en gitar i sine hender. Den slapp han aldri! Krisa er synonymt med gitar.

Det er selvsagt Aunt Mary som først og fremst er Krisas referansepunkt, men også i band som Alex, Pigalle Bluesband og New Jordal Swingers har han satt dype fotavtrykk. Likeledes som soloartist i perioden 1979–1981 hvor han utga hhv. lp-ene «BC» og «Starfighter».

Jeg kaller Krisa et gitargeni ... Definisjonen på et geni er iflg. Store norske leksikon: «En betegnelse for den som viser anlegg og talenter langt utover det vanlige. Psykologisk forskning gir ikke holdepunkter for å anta at «geniet» er vesensforskjellig fra andre mennesker, men har fremtredende naturlige anlegg som er videreutviklet gjennom øving fra tidlig alder.»

Jeg mener ut ifra dette å ha dekning for påstanden. Krisa har øvd, og øvd og øvd ...nesten 70 år. Det påstås at nordmenn er født med ski på bena. Krisa representerer unntaket. I svært ung alder–om enn ikke bokstavelig talt på fødestua–fikk han en gitar i sine hender. Den slapp han aldri! Krisa er synonymt med gitar.

Jeg tillot meg å spørre Svein Gundersen–en nestor i norskmusikkliv–og tidligere bandkollega av Krisa i Aunt Mary og Alex Band om hva han mener om ham. Jeg siterer Gundersens sms: «Ingen musikalske oppgaver var for vanskelig for ham. Allerede som 15-åring spilte han fletta av alle andre i Norge. Det kaller man et ekstremt talent.» Sitat slutt.

Gitaren ble–og er – altså Krisas aller beste følgesvenn gjennom et liv som ikke alltid har vært en dans på roser. Kunstens vei er tornefull. Ikke alle dager tilbringes i rampelyset hvor man blir tiljublet. Krisa har opplevd høye topper og dype daler.

Lange perioder hvor det ikke var spillejobber. Ofte dårlig økonomi. Det høres på hans spill. Uttrykksfullt på en helt personlig måte. Lidenskapelig. Emosjonelt. Rått. Vart. Inderlig. Røft. Hylende. Hviskende. Og: En spilleteknikk man bare må gi seg ende over for. Et resultat av talent, utrettelig øving og et levd liv. Med sterke farger fra «livets palett».

Og Krisa er still going strong. I 2016-utgave «det nye» Aunt Mary lp-en New dawn. Det er ingenting der som indikerer at hans storhet som gitarist har avtatt. Tvert imot. Innspillingen viser en kunstner i stadig utvikling. Det er både tyngde og dybde i hans gitarspill. Et genuint ekspresjonistisk gitaruttrykk

Vi er svært mange som vil hylle «vår» kjære Krisa på 70-årsdagen i dag. Vi er uendelig takknemlige for de mange magiske øyeblikk vi har fått oppleve fra hans lange, raske fingre når de kjæler med en Fender Stratocaster, en Gibson Les Paul eller en akustisk gitar. Fra store og små scener.

Slike personer som Krisa er viktige i et samfunn som ofte preges av konformitet. Å være «innafor ramma». Det har Krisa aldri vært–og takk for det!

Gratulerer med dagen, kjære Bjørn! Vi ser frem til nye, «himmelropende» opplevelser med deg og dine gitarer, you lovely guitargenius! Rock on!

Kommentarer til denne saken