Alt er relativt

Avdelingsoverlege ved legevakten i Asker og Bærum, Germar Schneider tester en person for koronaviruset i en bil utenfor legevakten. Dieter Pudig mener mediene ikke setter virusutbruddet en riktig sammenheng, men bidrar til drama og sensasjon. (Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix)

Avdelingsoverlege ved legevakten i Asker og Bærum, Germar Schneider tester en person for koronaviruset i en bil utenfor legevakten. Dieter Pudig mener mediene ikke setter virusutbruddet en riktig sammenheng, men bidrar til drama og sensasjon. (Foto: Terje Bendiksby, NTB Scanpix)

Av
DEL

KORONAVIRUSET Har VI mistet perspektivet eller er det mediene som tar fra oss evnen til å tenke og se tingene i sammenheng? Tyskerne har et ordtak: «Bange machen gilt nicht». Det kan oversettes med: Å skremme gjelder ikke.

Men det er akkurat dette som mediene gjør nå i forbindelse med koronaviruset. Man bruker trylleformelen: Publikum ha rett til informasjon og bad news are breaking news. Denne trylleformelen selger og fremmer opplaget. Hva mediene i liten grad gjør, er å formidle informasjon i sammenheng med helheten. Det trengs ikke engang å ty til usannheter. Presentasjonen av tallene sørger for drama og sensasjon.

Tallene pr. nå er at i Kina er det ca. 0.5 prosent av befolkningen som er smittet av en luftveisinfeksjon. Langt mindre av disse dør av denne sykdommen. I hele verden er det ca. 0.1 prosent som regnes som smittet. Andel av dødstallet som en følge av smitten er tilsvarende mye mindre. Disse tallene er usikre. Ettersom tiden går vil vi sikkert registrere en økning av tallene. Men, som ved andre epidemier vil vi erfare at også denne epidemien vil til slutt gå over og dermed gå inn i historien og ut av interessen for mediene. Dages aviser er morgendagens toalettpapir.

Det som mediene ikke skriver om at hver dag drepes mennesker i trafikken. Det er sikkert flere enn i denne epidemien. Hver dag sulter mange tusen mennesker og en del av dem dør av sult. Her er det oftest barn som må lider og dør. Disse skal være en del av fremtiden. Ved den pågående epidemien er det gamle og syke som er den svake delen.

Hver dag mister menneskene livet på grunn av medisinmangel, feilbehandling, terrorisme og kriger og annen fandenskap. Jeg er sikker på at dødstallene med disse årsakene vil langt overstige dødstallene forårsaket av koronaviruset. Her slutter ikke dødens høsting. Det bare fortsetter. Årsakene til disse dødsfall forsvinner ikke som en epidemi.

Jeg er nå i denne alderen, der en har overlevd etterdønningen av en verdenskrig. Jeg ha overlevd epidemier i flertall. Nå legger jeg dette koronaviruset også til mine livserfaringer.

Overlever jeg dette, så fortsetter jeg mine dager som jeg allerede har fortsatt mine dager før. En annen død, enn det som koronaviruset kan forårsake, er mer sannsynlig for meg. Til mediene løfter jeg den kjente fingeren: Å skremme gjelder ikke.

Litt brutalt sagt. Vi er så mange mennesker på denne kloden, at en liten regulering på antallet er å se på som en nødvendig redusering av specie Homo sapiens. Hvor det skjer er likegyldig. At det skjer må vi finne oss i. Naturen har alltid rett. Tak og lov for det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags