Jeg vet hvor du bor, kjære ordfører. Og det er pent rundt deg. Det er et koselig nabolag i naturskjønne omgivelser. Du kan slappe av, legge planer, være kreativ og ta vare på familien din mens du nyter ditt husvære.

Jeg bor også i et koselig nabolag, i naturskjønne omgivelser. Jeg har de samme behovene som deg og jeg forsøker etter beste evne å gjøre det hyggelig rundt meg. Mine naboer gjør det samme. Med unntak av en. Oslo Byggforetak AS er ingen god nabo. De har gjort livet surt for oss andre i flere år med sitt spøkelsesbygg, Haraholen på Yven.

Utsikten fra mitt kjøkkenvindu var i mange år et flott jordbrukslandskap med vaiende korn, rådyrkalver, rev og flere dammer med salamandre. Mine barn kunne hvile blikket på nærmiljøet og stille spørsmål om produksjon av brød, undre seg over jakt og de kunne fange salamandere som de leste om på kveldene.

Min kone og jeg kunne sitte på terrassen og lindre slitne sinn med det rolige teppet av gyllent bygg som bølget i kveldsbrisen.

Ikke nå lenger. Det fæle, blå bygget opptar hele synsfeltet. Det blafrer stygt, det lukter råte, det sitter kråker på taket og det springer rotter ut og inn. Av og til krabber arbeidere på taket uten sikring for å spikre på noen planker som skal holde på presenningen.

Vi naboer har fulgt «tjenestevei» i 15 år og ytret utallige klager! Vi er på stedet hvil. Vi er «den lille mann». En kapitalsterk entreprenør sitter i Oslo og ler mens Sarpsborgs ordfører sitter hjemme og nyter sitt nabolag.

Er det slik blitt, herr ordfører, «at du tåler så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv»?