Gå til sidens hovedinnhold

Aps usosiale helsepolitikk

Artikkelen er over 2 år gammel

Svar fra helseministeren Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Aps helsepolitikere hevder i Sarpsborg Arbeiderblad at mitt fremste mål som helseminister er å legge til rette for at kommersielle selskap skulle kunne bygge seg opp på bekostning av den offentlige helsetjenesten. Det stemmer ikke.

Det er faktisk helt feil. Fritt behandlingsvalg forsøkes brukt som et bevis på skremmebildet Ap skaper.

Fritt behandlingsvalg gir pasientene mer makt og valgfrihet gjennom at også private og ideelle aktører kan bidra med behandling på det offentliges regning. Det gjør at pasientene får tilgang til et bredere spekter av behandlingstilbud- og metoder. Tidligere var disse stort sett kun tilgjengelig for dem med tykkest lommebok.

Alle pasienter som bruker Fritt behandlingsvalg har rett til helsehjelp i den offentlige spesialisthelsetjenesten. Derfor skal de regionale helsefore-takene dekke utgiftene, enten pasienten velger å bli behandlet i det private eller det offentlige. Dersom pasienter velger vekk offentlig sykehus, må de offentlige behandlingsinstitusjonene anstrenge seg for å bli mer attraktive eller redusere kostnadene sine.

Det store flertallet av pasienter som skal behandles, velger det nærmeste offentlige sykehuset. Pasienter som av ulike grunner ønsker å velge et annet behandlingssted får mulighet til det gjennom Fritt behandlingsvalg. Det er slett ingen nedbygging av den norske helsetjenesten.

Det er ikke noe mål i seg selv at bruken av Fritt behandlingsvalg skal være størst mulig. Målet er å redusere ventetidene og gi pasientene mer valgfrihet.

Jeg har aldri opplevd at Ap tar til orde for å forby private helsetilbydere. Aps modell innebærer derfor at de er til stede, men kun for dem som kan betale for det.

Vår løsning er at de er der for folk flest, ved at private aktører kan utføre oppgaver på vegne av det offentlige.

Kommentarer til denne saken