Julie (15) har arbeidsuke i kommunen: – Gir innspill til klimaplanen

KLIMAENGASJERT: Julie Amanda Akerjord (15) har et brennende engasjement for klima og miljø. Hun gir innspill til den nye klimaplanen i Sarpsborg kommune. Utvalgsleder Therese Thorbjørnsen (Ap) synes det er viktig å ta tak når de unge engasjerer seg slik Julie gjør.

KLIMAENGASJERT: Julie Amanda Akerjord (15) har et brennende engasjement for klima og miljø. Hun gir innspill til den nye klimaplanen i Sarpsborg kommune. Utvalgsleder Therese Thorbjørnsen (Ap) synes det er viktig å ta tak når de unge engasjerer seg slik Julie gjør. Foto:

Julie Amanda Akerjord (15) forsøkte å sette i gang en klimastreik i Sarpsborg tidligere i år, inspirert av klimaaktivisten Greta Thunberg fra Sverige. Nå gir hun innspill til kommunens klimaplan.

DEL

Å gi innspill til kommunens nye klimaplan har vært 15-åringens hovedoppgave gjennom arbeidsuka i Sarpsborg kommune – i utvalg for kultur og oppvekst.

– Jeg prøvde å arrangere klimastreik i Sarpsborg. Da tok Therese Thorbjørnsen (Ap) kontakt med meg og vi ble litt kjent. Jeg sendte henne melding tidlig og spurte om jeg kunne ha arbeidsuke i kommunen, for å sikre meg plassen før noen andre eventuelt skulle spørre, forteller Akerjord til Sarpsborg Arbeiderblad.

Ikke en vanlig arbeidsuke

Det er ikke hvert år kommunen har ungdomsskoleelever i arbeidsuke.

– Dette er den andre gangen vi har elev i arbeidsuke i min tid i bystyret, sier Therese Thorbjørnsen som leder utvalget for kultur og oppvekst.

– Når man hører at det er unge stemmer med klare meninger, så er det vår oppgave som politikere å ta tak i det, mener Thorbjørnsen.

15-åringen, som går i 10. klasse på Sandbakken ungdomsskole, har vært med på mange ulike oppgaver; bystyremøte, ulike oppdrag med ulike utvalgsledere, som blant annet besøk på brannstasjonen og vannverket, interne møter og nå; avisintervju. Etter intervjuet fredag formiddag skal hun være med på å dele ut pris til vinnerne av Sommerles-kampanjen.

– Jeg har prøvd å gi henne varierte dager, og hun har fått se at ingen dag er lik, ut fra hvilke personer du møter og hvilke oppdrag man er på. Vi har prøvd å vise hvordan politikk og administrasjon er satt sammen, og hvordan politiske vedtak blir til virkelighet på Julies skole, sier Thorbjørnsen.

Presentasjon for ordføreren

Akerjord avslutter arbeidsuka med en presentasjon for ordføreren om hennes forslag til kommunens klimaplan. På spørsmål fra Therese Thorbjørnsen tidlig fredag formiddag om presentasjonen nærmer seg ferdig, er svaret:

– Jeg tror den er ferdig, jeg!

15-åringen har flere konkrete forslag til hva Sarpsborg kommune kan gjøre for å forbedre miljø og klima:

– Solcellepanel på skoler og i offentlige bygninger, søppelkasser hvor man kan resirkulere, grønne tak, billigere busser, bybuss som er elektrisk, selvkjørende og gratis. Fredrikstad har byferje, og da tenkte jeg på bybuss for Sarpsborg.

– Kanskje du ser tiltakene dine i klimaplanen, smiler utvalgslederen.

– Jeg har også koblet Julie med saksordføreren for klimaplanen. Du har fått lov til å tenke akkurat så stort, fritt og vilt du bare vil, sier Thorbjørnsen og smiler til Julie.

Komplisert

Nå som hun har fått et unikt innblikk i hvordan det er å jobbe som politiker og i kommunen, er hun ikke skremt av hverken arbeidsmengden eller saksfeltet.

– Selv om jeg har lært mye, er det fortsatt mye jeg ikke skjønner og som er veldig komplisert.

– Men du har fortsatt klare meninger som du hadde da du startet arbeidsuka, sier Thorbjørnsen.

– Tenker du at Greta Thunberg har motivert flere unge til å jobbe for klima og miljø, eller tror du hun er mer et bilde på de unges engasjement?

– Det kan jo motivere unge til å jobbe for det de tror på, når Greta har fått til så mye på så kort tid, sier hun som er elevrådsleder og som er med i ungdommens bystyre.

Om Greta Thunberg

– Hva kan ungdommer gjøre hvis de vil engasjere seg?

– De må bruke stemmen på riktig måte; for eksempel ved å kontakte politikere slik jeg gjorde med Therese.

– Hva synes du om at voksne slenger fra seg stygge kommentarer om Greta Thunberg, i stedet for å drive med konstruktiv debatt om klima?

– Det er veldig barnslig. Det kan hende de er litt redde for ungdommen – jeg vet ikke. Men det er utrolig umodent, og de burde heller hjelpe oss i stedet.

– Vi trenger unge engasjerte

Familien og venner er naturligvis stolte over Julie. Alt i alt oppsummerer hun arbeidsuka slik:

– Det har vært veldig fint og jeg er veldig takknemlig. Jeg ble helt sjokkert over hvor mange områder kommunen har ansvar for.

Therese Thorbjørnsen nikker anerkjennende:

– Hun har fått se mye forskjellig. Vi håper vi har sådd en spire som kan fortsette å gro. Vi trenger unge, engasjerte mennesker som kan styre Sarpsborg i framtiden.

40.000 elever streiker for klimaet i dag – Sarpsborg-elevene mønstret opp utenfor matbutikken

Artikkeltags