Andreas Høydal (14), har sammen med resten av Grålum-elevene funnet seg et sted å jobbe, siden det er arbeidsuke for 10. klasse ved Grålum ungdomsskole denne uken. Andreas har funnet arbeidsstedet sitt på Sarpsborg bibliotek og jobber her.

Viktige oppgaver

Oppgavene Andreas får er ikke så krevende, men det viktig at de blir gjort.

– Fram til nå har jeg skannet og satt inn bøker som har blitt levert inn, forteller han til Sarpsborg Arbeiderblad.

Denne dagen skal han være med på språkkafé. Språkkafé går ut på at de som vil, kan komme til biblioteket og øve seg på og snakke norsk sammen med frivillige norsktalende.

Andreas synes det er lærerikt å komme seg vekk fra skolen og ut på en arbeidsplass, selv om foreldrene hans er til flinke til å gi ham opplysninger på arbeidslivet.

Denne uken har Andreas har lært litt hvordan et bibliotek fungerer, men han ønsker å lære mer om hvordan det er å ha en fast jobb.

– Jeg vet ikke helt hvordan der er å jobbe, siden jeg ikke har hatt en ordentlig jobb ennå, forklarer 14-åringen.

Hyggelig arbeidsplass

Det er mange som føler at arbeidsuka hjelper dem med å finne ut hva de skal jobbe med senere i livet. Men ikke alle er ikke like.

– Jeg føler ikke at det hjelper meg så mye, siden jeg har ikke akkurat tenkt til å bli bibliotekar, sier Andreas, som likevel har et godt inntrykk av biblioteket som arbeidsplass.

– Miljøet her er bra og det var hyggeligere å jobbe her enn det jeg hadde forestilt meg. De som jobber her er gode venner og tåler at de tuller med hverandre.

Andreas synes egentlig at arbeidsuka ikke er så viktig, men at det er viktigere å delta i utdanningsvalg-faget.