– Det handler om hvordan neste generasjon skal vokse opp

BRUK STEMMEN: Therese Thorbjørnsen og Svein Larsen mener det er viktig å vise hvilke holdninger vi vil ha i Sarpsborg.

BRUK STEMMEN: Therese Thorbjørnsen og Svein Larsen mener det er viktig å vise hvilke holdninger vi vil ha i Sarpsborg. Foto:

Etter en sommer hvor nynazister og ekstremisme har vært i fokus mener AP-politikerne Svein Larsen og Therese Thorbjørnsen at det er viktig å bruke stemmen til å si imot.

DEL

Det var nynazister som marsjerte i Kristiansand og det skulle vært en marsj i Fredrikstad, så det er ikke usannsynlig at det kan dukke opp her også, mener Svein Larsen.

– Det er viktig å signalisere hva vi står for i Sarpsborg. Hvilke holdninger vi signaliserer. Hva vi som voksne gjør og tenker, og ikke minst vi som politikere. Vi må være forbilder, fortsetter han.

De to politikerne synes det er skremmende å se hvilke holdninger som er i gatene og ikke minst på sosiale medier.

– Vi ser det flommer over i sosiale medier. Da er det viktig hvilke holdninger vi får gitt, og hva vi sier greit og ikke er greit. Og mest av alt at vi sier imot. Da er det vår oppgave at barna våre lærer dette med kritisk tenkning, sier Therese Thorbjørnsen som er leder i utvalget for kultur og oppvekst.

Viktig å lære kritisk tenking

I den sammenheng har Sarpsborg kommune innført en handlingsplan som fokuserer på barn fra barnehagen og opp til videregående skole. Målet er at barn tidlig skal lære å sette spørsmålstegn ved det de hører og leser. Larsen nevner at ettersom media framstiller saker på en måte, blir også kommentarene deretter. 

DEMONSTRERTE: Den nordiske motstandbevegelsen under demonstrasjonen i Kristiansand.

DEMONSTRERTE: Den nordiske motstandbevegelsen under demonstrasjonen i Kristiansand. Foto:

– Det handler om hva kan vi tillate oss å si. Vi som politikere føler jeg stort sett tåler det, men hvis jeg kan si hva som helst om en offentlig person så er det læring for barna. «Dere voksne sier det, hvorfor kan ikke vi si det», mener han.

– Det handler om hvordan neste generasjon skal vokse opp. Folk skal føle at i Sarpsborg kan du bo å leve uansett hudfarge, religion, hvem du elsker – det er viktig at du kan være deg selv, sier Thorbjørnsen.

Hun legger vekt på at det er viktig å ta standpunkt til demonstrasjonen den nynazistiske gruppen «Den nordiske motstandsbevegelsen» hadde i Kristiansand, hvor de demonstrerte mot homofile.

– Vi synes det er viktig å ruste barna våre, slik at de ikke vokser opp i et samfunn hvor slike holdninger er greit.

Si til nettrollene

Politikerne nevner også hvor viktig det er å si ifra til nettroll som sprer eder og galle på nett.

– Det bør være et minimum at det du skriver på sosiale medier er noe du ville turt å si til vedkommende om man hadde møtt dem. Hadde vi bare lagt lista der, hadde vi kommet langt. Det virker som at enkelte tror de er helt anonyme selv om det er fullt navn med bilde, sier Larsen.

Nettopp fordi barn oppfatter alt voksne gjør og sier mener de at handlingsplanen vil bli veldig viktig.

– Den handler om at helt fra barnehagestart skal man lære om demokratiforståelse, samhold, rettferdighet. Man skal ha en ryggsekk etter hvert hvor man kan stille kritiske spørsmål og ha evnen til å tenke selv, forteller Thorbjørnsen.

– Men vi er også avhengig av at foreldrene spiller med på lag. Det påvirker nok en liten sjel mer hva foreldrene sier rundt middagsbordet enn hva som blir sagt i barnehagen og på skolen, konkluderer Larsen.

Artikkeltags