Gå til sidens hovedinnhold

Beskyttelse av sårbare er et verdivalg

Artikkelen er over 1 år gammel

«Selv om den vanlige hverdagen nå kan virke langt unna, så skal vi klare dette. Barn over hele landet tegner regnbuer, og deler håp om fremtiden. Det håpet tror jeg mange av oss voksne også kan ta til oss.», skriver Anna Solberg i Sarpsborg KrF.

Koronakrisen Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regjeringens strategi for å bekjempe koronapandemien er mer enn en strategi. Det er et verdivalg.

Koronapandemien er dramatisk. Mange er syke, og mange mennesker har mistet livet. Rekordmange er permitterte, og bekymrer seg for egen økonomi og framtidsutsiktene. Men historien om da koronapandemien traff Norge er også historien om et folk som står sammen, hjelper hverandre, og slår ring rundt de mest utsatte.

Å bli smittet av koronaviruset er ikke farlig for de fleste, men det kan være det for noen. Et betydelig antall av oss er ekstra utsatt. Strategien regjeringen har lagt opp til handler om viktigheten av å slå ring rundt de mest utsatte og sårbare. Derfor er det innført drastiske tiltak som stenging av barnehager og skoler, karanteneregler og innreiserestriksjoner. Det er et verdivalg.

Skoler og barnehager har vært stengt, og mange elever får fortsatt ikke møte på skolen. Fritidsaktiviteter, hjelpetilbud og tjenester er satt på vent. Ikke får man møte venner som før heller. I en slik situasjon er det vanskelig å fange opp barn som ikke har det bra, og foreldre som strever.

Barnehagene har åpnet, og nå åpner skolene for barna fra 1. til 4. trinn. Samtidig holder vi fremdeles store deler av skolen stengt. Bekymringen for sårbare barn og unge er en av grunnene til at regjeringen ikke tar lett på dette. Vi må sørge for at barn blir sett, og får hjelp om det trengs - særlig i krisetider.

Vi er vitne til et Norge i krise, men også et land på sitt beste. Historien om da Norge ble rammet av pandemien er også historien om læreren som underviser elevene sine gjennom nettbrettet, om foreldre som sjonglerer hjemmekontor med å ta vare på barna i en annerledes hverdag, om renholdsarbeidere som holder omgivelsene rene og trygge og om helsearbeidere som står parat til å hjelpe.

Det er historien om naboen som tar kontakt med den ensomme damen over gaten, om venner som ringer hverandre med trøstende og oppmuntrende ord. Norge står i en krise, men Norge er også på sitt beste. Våre verdier kommer tydelig til syne når vi er under press. Og selv om den vanlige hverdagen nå kan virke langt unna, så skal vi klare dette. Barn over hele landet tegner regnbuer, og deler håp om fremtiden. Det håpet tror jeg mange av oss voksne også kan ta til oss.

Kommentarer til denne saken