Stiller ut med 13 andre kunstnere

Maler med lys: Lys er en viktig del av bildene til Nguyen, enten det er sollys, refleks, lyskastere eller gatelys gjengis de nærmest fotografisk.

Maler med lys: Lys er en viktig del av bildene til Nguyen, enten det er sollys, refleks, lyskastere eller gatelys gjengis de nærmest fotografisk. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Sarpsborgkunstneren An Doan Nguyen åpnet denne helgen utstilling i Fredrikstad.

DEL

Han har studert kunsthistorie i Bergen, har en bachelor fra Wimbledon School Of Art, hatt flere separatutstillinger og har allerede flere samlere og meglere som følger han tett, Sarpsborgkunstneren An Doan Nguyen (36).

Variert stil

Lørdag åpnet han en ny utstilling på Kafé Nyt i Østfold kunstnersenter. Denne gang inspirert av omgivelsene rundt Hydrogenfabrikken på Øra, der han har atelier.
– Det er veldig avslappet her i kafeen, jeg koser meg veldig i disse omgivelsene. Jeg stiller ofte ut på veldig striglete steder i Oslo, med rød løper og champagne. Det er fint det og, men dette er mer tilbakelent, fortalte Nguyen.
Den allsidige kunstneren har ikke en bestemt stil, og har tidligere stilt ut både åpne, abstrakte landskap, byscener og en serie med malerier av sin egen sønn. Men felles for alle er hans bruk av lys, enten naturlig eller fra lamper og lyskastere.
– Jeg gjør mye forskjellig og har ikke bestemt meg for noe spesiell retning. Det kommer helt an på hva jeg vil uttrykke. Ofte får jeg høre at bildene mine ser filmatiske og fotografiske ut, at de kunne vært backdrops.

Fotograferer først

Og fotografiet er sentralt i arbeidet hans.
– Jeg kjører mye rundt i distriktet, ofte om natta, og leter etter forlatte bygninger i forfall, prøver å fange det før det blir borte.
Og det er ikke bare et knips med et mobilkamera. Det kan fort bli hundre bilder før lyset og alt sitter som det skal.
– Men det er ikke selve dokumenteringen jeg er interessert i, og jeg kan godt legge til elementer i maleriet som ikke er i fotoet, som en vannpytt eller en skygge. Jeg tror blikket søker etter det vakre, men du må ha blikket. Som en gourmetkokk som går til markedet.
Han vet akkurat hva han skal se etter.

På Soli Brug

Neste år skal han stille ut på Soli Brug i forbindelse med byjubileet og føler allerede at han har dårlig tid. For det er alltid nye verk han stiller ut, og denne gangen blir det scener fra Sarpsborg.
– Det blir som å male barndommens minner. Tenk deg ISI Bar som en Rembrandt-scene, Rich bar badet i et spesielt lys, eller en scene fra Høysand?
Nå venter hyppige kjøreturer i distriktet for å finne inspirasjon. Ofte tar han eldstesønnen på 10 år med.
– Ja, da koser vi oss. Kjører rundt sammen og hører på hip hop, smiler Nguyen.
Utstillingen på Kafé Nyt holdes samtidig med utstillingen «Skills - Thinking through making – telling by hand» i samme bygning. En utstilling med fokus på håndverksmessig kunnskap som omfatter 13 nordiske kunstnere.
Begge utstillingene vil vare til 1. mars.

Artikkeltags