81-åring kjent skyldig i konedrap

81-åringens forsvarer, advokat Harald Otterstad, la i dag ned påstand om at hans klient må frifinnes for forsettlig drap på sin kone i parets hjem på Bjørnstad i mars i fjor. Her er han avbildet i forbindelse med rekonstruksjonen av drapet i fjor.

81-åringens forsvarer, advokat Harald Otterstad, la i dag ned påstand om at hans klient må frifinnes for forsettlig drap på sin kone i parets hjem på Bjørnstad i mars i fjor. Her er han avbildet i forbindelse med rekonstruksjonen av drapet i fjor. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Juryen i Borgarting lagmannsrett slo for noen minutter siden fast at den 81 år gamle Sarpsborg-mannen drepte sin kone med forsett for 15 måneder siden.

DEL

Kjennelsen falt i Borgarting lagmannsrett klokka 15.15 i ettermiddag. Da hadde juryen sittet i cirka halvannen time og diskutert skyldspørsmålet.

13 års fengsel

De kom altså fram til at 81-åringen var skyldig i forsettlig å ha drept sin kone gjennom nesten 50 år mens hun lå i sin egen seng i parets bolig på Bjørnstad sent på kvelden 17. mars i fjor.

I januar i år ble han dømt til 13 års fengsel i Sarpsborg tingrett. Hva straffen blir denne gang er foreløpig ikke avklart. I morgen blir retten satt på nytt, og da vil retten behandle straffutmålingen.

Mannen har hele tiden hevdet at det dødelige skuddet ble avfyrt ved et uhell, og at han kun hadde til hensikt å skremme kona med den ladde Krag Jørgensen-rifla etter en krangel mellom ekteparet. Men han ble ikke trodd på dette, først i tingretten og nå altså i lagmannsretten.

Ble anket

Dommen fra Sarpsborg tingrett ble anket i sin helhet til Borgarting lagmannsrett, som startet behandlingen av ankesaken tirsdag denne uka.

Bjørnstad-drapet

  • Klokka 23.48 tirsdag 17. mars i fjor ringte en nå 81 år gammel mann til politiets operasjonssentral og fortalte at han hadde skutt sin 72 år gamle kone i parets bolig på Bjørnstad. 17 minutter senere ble mannen pågrepet uten dramatikk. Kvinnen ble erklært død av helsepersonell på stedet.
  • Mandag 25. januar i år ble 81-åringen dømt til 13 års fengsel for forsettlig drap på sin egen kone. Han ble også dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisning til parets sønn, samt fradømt arveretten til sin kone.
  • Han har hele tiden hevdet at skuddet ble avfyrt ved et uhell, og nekter straffskyld.
  • Han anket dommen til Borgarting lagmannsrett, som startet behandlingen av anken tirsdag denne uka.

Tidligere i formiddag gjennomførte aktor, statsadvokat Anne Christine Stoltz, og 81-åringens forsvarer, advokat Harald Otterstad, sine avslutningsprosedyrer.

Aktor ba lagmannsretten om å svare ja på skyldspørsmålet. Forsvarer Otterstad påsto på sin side full frifinnelse for sin klient.

- Skuffet men fattet

Etter at lagdommeren hadde kommet med sin rettsbelæring, trakk juryen seg tilbake liike før klokka 14.00 i ettermiddag for å diskutere og avgjøre skyldspørsmålet.

Den kom altså fram til at han er skyldig i forsettlig drap.

- Min klient var forberedt på det verste, men håpet på det beste for sin del. Han står fortsatt fast på at han aldri har hatt til hensikt å skyte og drepe sin egen kone, sier forsvarer Harald Otterstad til Sarpsborg Arbeiderblad like etter at kjennelsen ble lest opp i lagmannsrettssalen i Sarpsborg tinghus.

- Han ble selvsagt veldig skuffet over at lagretten kjente ham skyldig, men han tar kjennelsen med fatning, sier Otterstad.

Artikkeltags