80-åring dømt for drap - fikk 13 års fengsel

HENRETTELSE: Sarpsborg tingrett mener drapet på den 72 år gamle kvinnen bærer preg av en bevisst henrettelse. Nå er drapsofferets 80 år gamle ektemann dømt til 13 års fengsel for drapet i fjor.

HENRETTELSE: Sarpsborg tingrett mener drapet på den 72 år gamle kvinnen bærer preg av en bevisst henrettelse. Nå er drapsofferets 80 år gamle ektemann dømt til 13 års fengsel for drapet i fjor. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Sarpsborg tingrett mener drapshandlingen bar preg av bevisst henrettelse.

DEL

Sarpsborg tingrett fant den 80 år gamle Sarpsborg-mannen skyldig i forsettlig drap på sin egen kone gjennom nesten 50 år i parets enebolig på Bjørnstad 17. mars i fjor.

Drapsofferet sov trolig

I den ferske dommen står det at retten etter en samvittighetsfull vurdering av det samlede bevismaterialet som ble presentert under den tre dager lange hovedforhandlingen i Sarpsborg tingrett i forrige uke hevet ut over enhver rimelig tvil at 80-åringen skjøt sin 72 år gamle kone i hodet med rifle på en slik måte at døden framsto som et sikkert resultat.

- Hendelsen skjedde på ekteparets bopel om kvelden 17. mars i avdødes soverom mens hun lå i sengen, trolig sovende, står det i dommen.

Kvinnen døde umiddelbart av de massive skadene hun ble påført.

– Bevisst henrettelse

– Drapshandlingen bar etter rettens syn preg av bevisst henrettelse etter at tiltalte fant fram rifla, en Krag-Jørgensen fra andre verdenskrig, som lå under sengeenden på hans soverom, la fem skarpe patroner i magasinet og gikk mot sine kones soverom, som lå vegg i vegg, mens han tok ladegrep utenfor soverommene. Retten føler seg, slik bevissituasjonen ligger an, overbevist om at tiltalte gikk bort mot senga der kona lå og rettet geværmunningen mot hennes munn og deretter trykket på avtrekkeren mens han sto på kloss hold, skriver sorenskriver Thor Linde og de to meddommerne i dommen.

Domstolen etterkom påtalemyndighetens straffepåstand om 13 års fengsel for 80-åringen.

- At tiltalte har erkjent de faktiske forhold, men uten å erkjenne straffeskyld, kan ikke tillegges nevneverdig betydning, all den tid dette verken har lettet etterforskningen eller domstolbehandlingen, skriver retten.

Må betale 200.000 kroner

I tillegg ble pensjonisten dømt til å betale 200.000 kroner i oppreisningserstatning til parets sønn. 80-åringen er også fradømt arveretten til sin avdøde kone og til å sitte i uskifte etter henne. Han er også fradømt retten til forsikringsytelser etter sin avdøde kone.

80-åringen hevdet under rettssaken i Sarpsborg tingrett i forrige uke at han ikke hadde tanker om å drepe sin kone, og at han tok fram rifla for å skremme henne etter det han hevdet var en heftig krangel mellom ektefellene og at skuddet ble avfyrt da han fikk en knekk i det venstre beinet og falt.

Sarpsborg tingrett har under sin vurdering av skyldspørsmålet blant annet lagt vekt på 80-åringens forklaringer om hendelsen under nødanropet til politiet drapskvelden og hva han fortalte til polititjenestemennene som ankom åstedet og under transporter fra åstedet til legevakta. På den tiden fortalte han flere ganger og til flere personer at han hadde skutt sin kone for at hun skulle dø.

- At skuddet ikke var noe vådeskudd styrkes bevismessig av at tiltalte, etter å ha avfyrt det ene skuddet, tok nytt ladegrep, men uten at patronen kom opp i kammeret, noe som teknisk skyldtes en feil ved tilbringerfjæren, står det å lese i dommen.

Vil bli anket

Hans forsvarer, advokat Harald Otterstad, overrakte i ettermiddag innholdet i dommen for 80-åringen, som har sittet varetektsfengslet helt siden han ble pågrepet og siktet for drapet på drapsnatten.

- Jeg vil ikke gå så langt å si at min klient er sjokkert over dommen, da han var forberedt på at dette kunne bli utfallet. Han er imidlertid svært skuffet over at retten ikke tror på noe av det han selv har forklart om hendelsesforløpet. Selv om han er skuffet over dommen, tar han dette med fatning, og han er klar for å få prøvd saken på nytt for en jury i lagmannsretten, sier Otterstad til Sarpsborg Arbeiderblad.

Straffen som 80-åringen nå er idømt ligger høyere enn hva som er normalstraff for drap i Norge; 12 års fengsel.

– I vår sak skjedde drapet på forsvarsløs person i eget hjem, hvor en skal føle seg trygg. Og drapet skjedde fra nærstående – såkalt partnerdrap – noe som i rettspraksis også er ansett skjerpende, står det å lese i dommen fra Sarpsborg tingrett.

Artikkeltags