«Jeg skjøt ho for at ho skulle daue»

IKKE LOGISK: Statsadvokat Anne Christine Stoltz og bistandsadvokat Ole Hauge Bendiksen fikk til stadighet høre at tiltalte nærmest forgudet sin kone og at det var helt ulogisk for ham å drepe henne. samtidig fortalte han at sykdom hadde forandret henne og at han fikk mye kjeft, så mye at han grep rifla si i vilt raseri. Foto: Jarl M. Andersen

IKKE LOGISK: Statsadvokat Anne Christine Stoltz og bistandsadvokat Ole Hauge Bendiksen fikk til stadighet høre at tiltalte nærmest forgudet sin kone og at det var helt ulogisk for ham å drepe henne. samtidig fortalte han at sykdom hadde forandret henne og at han fikk mye kjeft, så mye at han grep rifla si i vilt raseri. Foto: Jarl M. Andersen

Artikkelen er over 4 år gammel

Den drapstiltalte 80-åringen uttalte flere ganger at han hadde skutt sin kone for at hun skulle dø da han ringte politiet drapskvelden.

DEL

I dag fikk retten få høre loggen fra telefonsamtalen den drapstiltalte 80-åringen ringte inn til politiet etter at han hadde skutt sin kone.

«Jeg håper hun er død»

Retten fikk også høre flere polititjenestemenn forklare seg om hva den drapstiltalte sa til dem rett etter at han var pågrepet.

En politistudent, som satt sammen med 80-åringen fra vei til åstedet til sentralarresten bare et par lange steinkast på Grålum, forklarte i sitt vitneavhør at den drapstiltalre hadde snakket mye om hva som hadde skjedd under kjøreturen.

- Han begynte å snakke om hva som hadde skjedd, og jeg informerte ham om hans rettigheter. Han sa at han hadde blir informert om rettighetene, men fortsatte å prate. Han beskrev hvordan han hadde skutt avdøde i hodet. Han spurte meg om hun var død, og sa "jeg håper hun er død", forklarte politistudenten.

- Orket ikke mer krangling

Like etter klokka 09.00 startet avspillingen av lydloggen, der den drapstiltalte 80-åringen ringer til politiet og forteller at han hadde skutt sin kone.

Han sier gjentatte ganger i samtale med operatøren på operasjonssentralen til Østfold poltidistrikt at han «skjøt ho for at ho skulle daue», og fortalte at han ikke orket mer krangling med sin kone gjennom nesten 50 år.

- Det var enten ho eller jeg, sa han til operatøren som holdt samtalen i gang med 80-åringen mens den første politipatruljen var på vei til boligområdet på Bjørnstad.

Hadde 0,69 i promille

Han fortalte politioperatøren at han hadde drukket 4-5 bokser med øl denne kvelden. Prøver som er tatt av ham rundt tre og en halv time etter at han ble pågrepet viste en promille på 0,69. Han sa i sin forklaring også at han hadde tatt halvannen Sobril og svelget dette med øl før politiet ankom.

Under sin forklaring mandag omtalte 80-åringen innholdet i denne 12 minutter og 40 sekunder lange telefonsamtalen som nonses, og hevdet at han ikke var seg selv da han ringte politiet kort tid etter at han skjøt kona mens hun lå i sengen.

Også en av de første politimennene som kom til stedet etter den dramatiske meldingen, forklarte seg for retten i formiddag.

- Ingen annen utvei

Mens to av politimennene tok seg inn i boligen, ble denne politimannen stående utenfor og snakke med den nå drapstiltalte 80-åringen.

Politimannene forklarte at 80-åringen var tydelig fortvilet over situasjonen han var i og at han gråt mens de snakket sammen på trappen utenfor huset.

- Han fortalte at han var lei kranglingen og klagingen fra kona, og han sa at han så ingen annen utvei enn å skyte henne. Han sa videre at det var bedre å leve sine siste år i fengsel, og han sa at han var ved sine fulle fem og at han var klar over hva han hadde gjort, forklarte politimannen.

Rekonstruksjon i august

Han avviste i sin forklaring innholdet i denne telefonsamtalen. Han hevder at han skjøt sin kone ved et uhell, og at han kun hadde til hensikt å skremme henne etter en heftig krangel den samme kvelden.

Hans 72 år gamle kone døde umiddelbart etter å ha blitt skutt i munnviken med en Krag-Jørgensen rifle.

Hovedetterforsker på saken har i dag også presentert rekonstruksjonen som ble gjort i boligen i august i fjor, der 80-åringen viste hvordan han mener det dødelige skuddet ble avfyrt.

Kloss hold

Under denne rekonstruksjonen viste han hvordan han skal ha falt framover mens han hadde ladegrep på rifla. Han hevder at skuddet gikk av da han fikk en knekk i venstre bein og falt framover og landet på alle fire inne på konas soverom. Han hevder skuddet gikk av i dette fallet.

Under videoen fra rekonstruksjonen som ble presentert for sorenskriver Thor Linde og meddommerne, avfeide han at han hadde skutt kona fra kloss hold.

Handletur på Rema 1000

Politiet la også fram rundt 25 bilder fra overvåkingskameraet på Rema 1000-butikken på Grålum, der ekteparet hver for seg var og handlet bare noen timer før skuddet falt.

Videoen viser at 80-åringen gikk først inn i butikken like før klokka 20.00, der han ifølge kassalappen kjøpte åtte øl samt VG og Dagbladet. Da han var ferdig, var det avdødes som gikk inn i butikken for å handle inn til husholdningen.

En av etterforskerne forklarte seg også om gjennomgangen av de mange beslagene som ble gjort i ekteparets hjem. Blant annet ble det funnet en rekke notater i både brevs- og dagboks form.

- Det ble ikke gjort funn som konkluderer med at det var konflikter og krangler mellom dem. Hun skriver varmt om ham og at han var trist, lei seg og deprimert.

Den drapstiltalte 80-åringen har i sin forklaring sagt at de siste årene var preget av krangler mellom ekteparet og at han til stadighet ble hakket på av sin kone.

Forlot rettssalen

Retten ble også presentert de krimtekniske funnene som ble gjort på åstedet ved 02.30-tiden natten etter hendelsen. Her presenterte krimteknikeren sterke bilder fra åstedet, og den drapstiltalte 80-åringen valgte å forlate rettssal 2 da denne åstedsundersøkelsen ble presentert.

Kripos har konkludert med at skyteavstanden sannsynligvis var på under omlag 50 centimeter, noe 80-åringen har avvist. Basert på rekonstruksjonen i august i fjor, ble skyteavstanden målt til 97 centimeter, basert på den drapstiltaltes forklaring.

Krimteknikeren redegjorde også for funn som ble gjort i forbindelse med undersøkelse av den tidligere ustraffede 80-åringen i arresten natt til 18. mars i fjor, fra obduksjonen og undersølelsene som ble gjort av rifla, som er en grovkalibret Krag-Jørgensen rifle, som 80-åringen har opplyst ble benyttet under siste verdenskrig og som han har arvet etter sin far.

Bjørnstaddrapet

  • Like før midnatt 17. mars 2015 ble en 72 år gammel kvinne skutt og drept i en bolig på Bjørnstad.
  • Hennes 80 år gamle mann er tiltalt for forsettlig drap etter skuddet som falt i ekteparets bolig.
  • Rettssaken startet mandag.
  • 80-åringen nekter straffskyld og hevder at skuddet gikk av i det han falt.

Artikkeltags