Drapstiltalt 80-åring: «Hvilken gevinst skulle jeg ha ved å ta livet av verdens beste kone?»

Aktor Anne Christine Stoltz

Aktor Anne Christine Stoltz Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Den drapstiltalte 80-åringen forklarer i retten at han fikk hakeslepp da han fikk høre nødsamtalen han hadde ringt inn til politiet etter at han hadde skutt sin kone.

DEL

Like etter klokka 10.00 mandag formiddag inntok pensjonisten vitneboksen i rettssal 2 i Sarpsborg tingrett for å forklare seg om hva som skjedde i eneboligen på Bjørnstad sent om kvelden tirsdag 17. mars i fjor.

I likhet med tidligere politiforklaringer nekter han for å ha drept sin kone med forsett, og hevder at skuddet ble avfyrt ved et uhell.

– Verdens beste kone

– Jeg var og er sterkt preget av det jeg har gjort. Jeg sier sannheten til minste detalj. Hvilken gevinst skulle jeg ha ved å ta livet av verdens beste kone, og sitte i fengsel resten av livet? sa han på et av aktors mange spørsmål.

Aktor stilte blant annet spørsmål om han på noe tidspunkt hadde tenkt på at han skulle drepe henne.

– Nei, nei, nei, svarte han.

Statsadvokaten påpekte deretter at han hadde sagt noe om dette i det andre politiavhøret 25. mars i fjor, der han skal ha fortalt om drapstanken da han var rasende på sin kone kort tid før skuddet ble avfyrt.

– Jeg var så forvirret og rasende at jeg knapt visste hva jeg gjorde, svarte 80-åringen og gjentok flere ganger at det han fortalte i retten er sannheten.

Sliter med detaljer

Aktor, statsadvokat Anne Christine Stoltz, er nå i full gang med å stille 80-åringen spørsmål, og er svært interessert i detaljer fra hva han husker og ikke husker.

Den drapstitalte Sarpsborg-mannen sliter litt med å huske detaljer fra både hendelsesforløpet og hva han har forklart i de innledende politiavhørene.

Aktor ville blant annet vite om hvorfor han ikke forklarte om beinsvikten som ifølge ham skal ha forårsaket fallet og avfyringen av skuddet, i det første politiavhøret, men at dette kom på et senere tidspunkt da han la til denne opplysningen under gjennomlesning av politiforklaringen.

- Jeg var ikke meg selv de første dagene etter arrestasjonen. Jeg hadde mer enn nok med å leve med at min kone var død, sa han.

Kranglet om oppussing

I sin forklaring fortalte 80-åringen at han og kona tidligere på kvelden hadde hatt en opphetet krangel om spørsmål omkring oppussing av parets hjem.

80-åringen forklarte at kona gjennom hele kvelden hadde kjeftet ham huden full, og at han sent på kvelden bestemte seg for å skyte et skremmeskudd mot veggen i rommet der kona lå for å få satt en stopper for kjeftingen.

– Jeg ville skremme henne, men mens jeg sto der med våpenet sviktet venstrebeinet mitt og jeg falt. Jeg hadde jo fingeren på avtrekkeren, og skuddet gikk av i fallet og traff henne i munnviken. Jeg ristet i henne for å se om det var liv i henne, men hun responderte ikke. Jeg fløy rundt i huset for å finne mobiltelefonen for å ringe etter hjelp, og ringte 112, forklarte han.

– Fikk hakeslepp

Nettopp denne nødsamtalen han ringte inn blir et sentralt bevis under den pågående hovedforhandlingen i Sarpsborg tingrett. Innholdet i denne skal være annerledes enn hva 80-åringen har forklart i sine politiavhør og nå i retten.

– Jeg fikk helt hakeslepp da jeg sammen med Harald (mannens forsvarer - red,anm.) fikk høre opptaket. Jeg har aldri i min villeste fantasi hatt tanker om å ta livet av min kone gjennom 49 år. Jeg har ingen formening om hvorfor jeg sa det jeg sa under den samtalen. Jeg kom ikke til meg selv før jeg var på politihuset på Grålum, forklarer han.

Nekter straffskyld

Den drapstiltalte Sarpsborg-mannen svarte et klart og tydelig "nei" da sorenskriver Thor Linde innledningsvis spurte ham om hvordan han stiller seg til tiltalen som går ut på at han drepte sin kone gjennom nesten 50 år i parets hjem på Bjørnstad sent på kvelden tirsdag 17. mars i fjor.

Aktor, statsadvokat Anne Christine Stoltz redegjorde under sitt innledningsforedrag om hva som skjedde da 80-åringen selv ringte politiet og fortalte at han hadde skutt sin kone, og at han overfor politiet ikke visste om hun var død eller om hun var i live.

– Pollitiet rykket selvsagt umiddelbart ut til åstedet, der de fant tiltalte sittende i trappen utenfor huset. Han ble pågrepet uten dramatikk av de første polititjenestemennene som kom til stedet, opplyste Stoltz.

Mannens 72 år gamle kone døde umiddelbart av de massive skadene hun ble påført etter å ha blitt skutt med en Krag-Jørgensen rifle i munnviken, mens hun lå i sengen.

Ment som skremmeskudd

Under sitt innledningsforedrag opplyste aktor at 80-åringen har avgitt til sammen fire politiforklaringer i forbindelse med saken, og at han gjennom alle disse avhørene neket for å ha skutt sin kone med forsett.

– Han har forklart at det kun var ment som et skremmeskudd, sa Stoltz.

Loggen fra nødsamtalen som den drapstiltalte ringte inn til politiet drapskvelden, vil bli et sentralt bevis i drapsrettssaken. Hans forsvarer, advokat Harald Otterstad, påpekte i sin innledning at denne nødsamtalen skiller seg sterkt fra de fire politiforklaringene 80-åringen har avgitt.

– Jeg mener de fire forklaringene han har avgitt til politiet er konsistente, sa Otterstad.

80-åringen har erkjent å ha avfyrt det dødelige skuddet, men nekter for å ha hatt til hensikt å skyte for og drepe.

Bjørnstad-drapet

Klokka 23.48 tirsdag 17. mars i fjor ringte en 80 år gammel mann til politiets operasjonssentral og fortalte at han hadde skutt sin 72 år gamle kone i parets bolig på Bjørnstad.

17 minutter senere ble mannen pågrepet uten dramatikk.

Kvinnen ble erklært død av helsepersonell på stedet, og ektemannen ble pågrepet og siktet for forsettlig drap.

Han ble torsdag 19. mars varetektsfengslet i fire uker av Sarpsborg tingrett, etter at han samtykket til fengslingen. Han har siden blitt refengslet flere ganger og sitter fortsatt i varetekt, til tross for at han selv har møtt i flere fengslingsmøter, der han har begjært seg løslatt.

Den drapssiktede 80-åringen har helt siden det første avhøret nektet straffskyld for forsettlig drap, og har hevdet at skuddet ble avfyrt ved et uhell, etter at han hadde til hensikt å skremme henne i forbindelse med en krangel.

Rettssaken startet mandag 18. januar.

Artikkeltags