Frykter å dø i varetekt - 80-årig slipper likevel ikke ut

SKUTT: I dette huset på Bjørnstad ble den 77 år gamle kvinnen skutt og drept mens hun lå i sin egen seng. Hennes 80 år gamle ektemann er siktet for drapet. Det skjedde 17. mars i år.Foto: Geir Bjørnstad

SKUTT: I dette huset på Bjørnstad ble den 77 år gamle kvinnen skutt og drept mens hun lå i sin egen seng. Hennes 80 år gamle ektemann er siktet for drapet. Det skjedde 17. mars i år.Foto: Geir Bjørnstad

Artikkelen er over 5 år gammel

80-åringen fra Sarpsborg, som er siktet for å ha skutt og drept sin kone 17. mars, frykter han vil dø i fengselet. Men i dag ble det klart at varetektspetrioden uansett forlenges med fire uker.

DEL

Fredag møtte 80-åringen til et nytt fengslingsmøte i tingretten. Der ba politiadvokat Bjørn Rudningen Thune om fire nye uker i varetekt sarpingen, som altså er siktet for forsettlig drap.

Selv krevde 80-åringen å bli løslatt. Primært ønsker han å flytte tilbake til huset der hans kone ble skutt. Men han er også åpen for at han overføres til behandling ved et psykiatrisk sykehus.

– Min klient har betydelige helseplager. Både fysisk og psykisk. Han frykter han vil dø om han blir sittende på varetektscella i fengselet, sier hans forsvarer, advokat Harald Otterstad.

Politiet er godt kjent med mannens helsetilstand. Men mener at den så langt blir ivaretatt godt nok i fengselet, og at fengselsmyndighetene vil gi beskjed om de ikke lenger finner det forsvarlig å holde 80-åringen fengslet.

– Hans personlige forhold må foreløpig vike for allmennhetens rettsfølelse, sa Rudningen Thune da han begrunnet hvorfor det er nødvendig med videre fengsling.

 Også retten har tidligere konkludert med at en løslatelse kan være egnet til å støte allmennhetens rettsfølelse. Og i dag ble det klart at dommerfullmektig Cecilie Halland tok den forlengede fengslingsbegjæringen til følge. Hun mener fortsatt fengsling er nødvendig av hensyn til allmennhetens rettsfølelse.

- Etter rettens vurdering er er det tilstrekkelig betryggende og forsvarlig at politiet holder tett kontakt med fengselet og fortløpende vil følge med på siktedes helsetilstand, heter det i kjennelsen.

Siktede nekter for øvrig straffskyld. Han hevder han bare ville skremme sin kone, og at skuddet fra hans grovkalibrede Krag Jørgensen-rifle gikk av ved et uhell.

 

Artikkeltags