Terningkast 4: Arvid Møller: Eventyrkunstneren Egil Torin Næsheim

Artikkelen er over 13 år gammel

Det er egentlig merkelig at ikke eventyrkunstneren Egil Torin Næsheim - utstillingsaktuell på Soli Brug om dagen - har blitt bok til del tidligere. Nå har produktive Arvid Møller laget et gjennomillustrert verk om denne merkelige kunstneren som har hatt atelier og tilhold i eget kunstutsalg i Gamlebyen sammen med kona.

DEL

Her og i den hvitmalte eneboligen på Trara i Fredrikstad skaper han energisk sin egen verden av tusser og troll og besettende landskaper - eller nennsomt nedtegner sine bokillustrasjoner som det har blitt mange av. Han pendler også ofte til småbruket i Vestre Gausdal der han har restaurert et titall gamle bygninger så profesjonelt at han har blitt faglig rådgiver for stell av bygninger i hele dalføret.

Han er født i Stavanger i 1938, ble en lovende skøyteløper i ungdommen og lot seg fengsle av mystikken i Ryfylke. Han ble reklamemann og trakk seg til hovedstaden og supplerte med illustrasjonsoppdrag blant annet i Alle Menn på 60- og 70-tallet. Men det var ønsket om å rendyrke kunsten som ble utslagsgivende, og i 1977 flyttet familien til Fredrikstad. Egil Torin Nærheim ble kunstner på heltid.

Han uttaler i boken at "Fredrikstad gir meg bykulturen, Skomakerstuen årgangsnaturen, bondekulturen." Skomakerstuen refererer seg til småbruket i Gausdal fire mil nord for Lillehammer der familien også har etablert galleri og kultursenter. Stedet gir korrektiv til det morderne som ofte er preget av det lettvinte og flyktige.

Og det har blitt år med en rekke varierte oppdrag og en drøss med utstillinger - også internasjonalt fra Japan i Øst til flere mønstringer i USA.

Det er blitt en vakker og fortjent bok.

Anmeldt av Kjell Eriksson

Det er blitt en vakker og fortjent bok

Artikkeltags