Terningkast 4: Knut Faldbakken: Grensen

Artikkelen er over 13 år gammel

Knut Faldbakken konsentrerer seg fullt om krimgenren og utgir sin tredje spenningsroman - den andre med overbetjent Jonfinn Valmann, stasjonert på Hamar, enkemann og i full tilnærming til en yngre kollega.

DEL

Årets roman utspiller seg i grensetraktene mellom Norge og Sverige, mye i Finnskogen, der balkanmafia er i ferd med å få fotfeste med dop, våpen og prostitusjon med forpjuskede ungjenter fra øst. Vi stifter bekjentskap med en brutal bande av eksjugoslaver som innlosjerer traffickingjenter i nedslitte campingvogner og viftende for å kapre travle trailersjåfører.

Den ensomme snekkeren Arne Vatne kastes hodestups inn i dramatikk med banden og involverer seg med jentene - ensom og bitter etter at kona forlot han. Arbeidsgiveren er en glatt utgave som gjør penger på det meste, særlig i kompaniskap med en luguber svensk bruktbilhandler.

Persongalleriet i boken er omfattende og med brutale avstikkere til isolerte Finnskogen med skakkjørte unger og incestuøse forhold. Her er det meste av lav samfunnsmoral representert, også en skurk av en politimann, og overbetjenten deler ut generøse betraktninger om skitne, gullbefengte balkantyper i hippe biler og krimskrams fra sladrespeilet.

Boken kan synes litt overlesset med alle samfunnsbetraktningene, men bak er det et velregissert spill av spenning og nøsting av plottet.

Anmeldt av Kjell Eriksson

Boken kan synes litt overlesset med alle samfunnsbetraktningene, men bak er det et velregissert spill av spenning og nøsting av plottet.

Artikkeltags