Terningkast 5: Tomas Lappalainen: Mafia

Artikkelen er over 12 år gammel

Det er et skremmende bilde Tomas Lappalainen, svensk redaktør, presenterer om mafiaen IiItalia. Det skal trolig mye til at Ola Nordmann forstår forholdene i Italia.

DEL

Lappalainen går så grundig til verks at han nok mister mange av de leserne som ikke lar seg engasjere av problemet mafia-bevegelsen er for de lovlydige i Italia. De som kommer noen vei overfor mafiaen ryddes ganske enkelt av veien. Det er ganske uforståelig for oss her hjemme på berget.

Lappalainen viser til at mafiaen har fått vokse fram i Italia takket være at det er et individualistisk samfunn der rettsstaten ikke er så sterk som i en velferdsstat som f. eks. Norge. Dette er selvsagt en påstand vi setter pris på som nordmenn, men som vi må få lov til å sette et spørsmålstegn ved. Utviklingen her hjemme går ikke i riktig retning. Vi hører stadig oftere om organisert kriminalitet. I realiteten ser heller ikke Lappalainen bort i fra at mafiaen får et sterkere grep på kriminaliteten her hjemme.

Lappalainen tar for seg mafia på et svært grundig sett. Det gjelder både historie og utvikling. Han ser dessuten mafiaen som en type politisk makt.

Anmeldt av Harald Hultengreen

Lappalainen tar for seg mafia på et svært grundig sett.

Artikkeltags