Putt sommeren på glass

Sommersmaker: Sylteagurker, syltet gresskar med ingefær (foran), frysetøy av blåbær (øverst), bringebær, tyttebær, multer, jordbær (nederst), blandingssaft av solbær og rips og aprikosmarmelade foran til høyre.

Sommersmaker: Sylteagurker, syltet gresskar med ingefær (foran), frysetøy av blåbær (øverst), bringebær, tyttebær, multer, jordbær (nederst), blandingssaft av solbær og rips og aprikosmarmelade foran til høyre. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Tiden er kommet for å putte sommeren på glass – eller i fryseren.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Det er nå du kan høste både fra ville og kultiverte planter.

Plukk og konserver, slik at du kan nyte sommerens smaker gjennom hele vinteren. Du får med deg gode næringsstoffer og mye glede.

Trenger du råd om arbeidet i hagen? Spør våre hageeksperter!

Lang sesong

Sesongen er ikke over ennå, men jordbær og bringebær begynner å komme på hell.

Rips, solbær og stikkelsbær kan høstes fra hagen i disse dager. Blåbær, tyttebær eller molter kan man selvfølgelig finne i utmark, litt avhengig av hvor i landet man befinner seg.

Å høste sylteagurker fra egen hage er like spennende som å plukke sopp. Du ser ikke agurkene før du bøyer bladene til side, og så ligger de der. Kanskje finner du en som har gjemt seg bort fra forrige høsting og er blitt litt i største laget, for nå vokser de fort.

Gresskarene er like raske, og kan lett bli for store om en ikke passer på. Men når du har fått inn «avlingen», så har du grunn til å være stolt over hva du har fått til.

Sylting eller frysing

Tidligere kokte man alt syltetøy med sukker og helte over på rene stekeovnssteriliserte glass.

Det var den eneste konserveringsmetoden. Det ga godt syltetøy, om en ikke var uheldig og det dannet seg mugg på syltetøyet.

I dag er frysing et meget godt alternativ. Bruk to kilo bær og en pose Certo eller Jam frysepulver og den mengden sukker du ønsker.

Sett på deg engangshansker og knus bærene med fingrene, bland i sukker/frysepulverblandingen og rør til det er løst opp.

Fyll frysetøyet i passelig store porsjonsbegre og sett i fryseren. Da har du alltid syltetøy som har beholdt den friske, nyplukkede smaken fra sommeren.

Sursylting

Å sylte agurker slår aldri feil, de verken mugner, gjærer eller råtner.

Legg agurkene i saltvann natta over. La de renne av på et rent kjøkkenhåndkle. Legg dillkroner og agurker lagvis i store glass. Kok opp eddiklake av eddikessens, sukker og vann (oppskrift på flasken til Hvedings 35 % eddikessens).

Slå den glohete eddiklaken over agurkene til de er helt dekket. Neste dag slås eddiken av og kokes opp på nytt og helles over agurkene igjen.

Nå skal lokkene skrus godt igjen, og glassene avkjøles og settes til lagring til bruk gjennom vinteren.

Saftkoking

Har du en bøtte med rips eller solbær, så behøver bærene ikke renses, men fjern blader og insekter om de har lurt seg med.

Kok opp en stor kjele med vann og sett saftkokeren oppå. La vannet koke til bærene har “falt sammen” i saftkokeren.

Kok opp råsaften med så mye sukker som du selv vil.

Skum saften og fyll kokende saft på rene flasker, og kork flaskene umiddelbart.

Sommerens smaker

Nå har du sommerens smaker på flasker, glass og i fryseren.

Lag et godt måltid seinere på høsten eller kanskje til jul, bare med ingredienser som du har høstet selv.

Er du heldig å ha fisk eller vilt som du selv har fisket eller skutt, så ligger det til rette for et herremåltid. (ANB)

Denne artikkelen er levert av Hageselskapet

Artikkeltags