Støv på hjernen

Mannen Tordis har vært gift med i 64 år ble sendt på sykehjem tidligere i år. Hun savner ham. Men henne er det ikke plass til der.

Mannen Tordis har vært gift med i 64 år ble sendt på sykehjem tidligere i år. Hun savner ham. Men henne er det ikke plass til der. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

Nordmenn støvsuger som aldri før.

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

Ifølge en fersk Infact-undersøkelse støvsuger mer enn 8 av 10 nordmenn (85 prosent) minst én gang i uka.

Flere husstander tar også i bruk to støvsugere i kampen mot hybelkaninene. 1 av 3 oppgir nemlig at de har en oppladbar støvsuger hjemme, i tillegg en vanlig støvsuger.

– Oppladbare støvsugere har blitt populære og effektive våpen mot hybelkaninene. Den står gjerne fremme på et kjøkken eller andre rom i hjemmet. Den blir mer tilgjengelig og brukes hyppig som supplement til hovedrengjøringen, sier kategorisjef Nina Lorentzen i Electrolux Norge, som står bak undersøkelsen.

Men selv om vi støvsuger ukentlig, er det bare 4 av 10 av oss som med hånden på hjerte kan si vi klarer å holde hjemmet fri for støv.

Bokhyllene er den største støvutfordringen, i følge undersøkelsen. Nesten halvparten av befolkningen oppgir dette som det vanskeligste stedet å tørke støv.

Dernest følger møbler (16 prosent) og vinduskarmer (6 prosent).

–Vi er nok flinkere til å holde de åpne og synlige flatene rent for støv. Mindre tilgjengelige steder i hjemmet glipper litt for ofte i rengjøringen. «Ut av syne, ut av sinn», kan fort bli en hvilepute som dessverre kan skape et uheldig inneklima i mange hjem, sier Lorentzen.

– Det er først når man flytter på tingene eller tar ut bøkene fra bokhyllen man ser resultatet av manglende rengjøring på slike steder. Enkelte støvsugere har imidlertid integrert støvbørste som gjør det enklere å komme til i kriker og kroker under rengjøringen, sier Lorentzen.

Rengjøringsarbeid i hjemmet er kanskje ikke det morsomste man gjør. Desto viktigere er det å finne effektive og komfortable hjelpemidler for å utføre jobben, mener nordmenn flest.

Undersøkelsen viser at sugeeffekt troner øverst på rangeringslisten over hva vi legger vekt på når vi kjøper ny støvsuger. Dernest følger støynivå.

Disse to kriteriene er langt viktigere enn både strømforbruk og design.

Den landsrepresentative undersøkelsen, som ble foretatt av Infact 5. juni. 1116 personer ble intervjuet over telefon. (ANB)

Artikkeltags