Borgarsyssel Museums to formidlere, Line Kjølberg og Jon Emil Halvorsen, er for lengst i full gang med planleggingen av jubileet, og nå trenger de din hjelp. For som en del av feiringen skal en splitter ny jubileumsutstilling skapes, og den skal involvere publikum.

Kjente og ukjente sarpinger på museum

– Sarpsborgs nære historie har så mye spennende å by på, både av store og små hendelser og nære fortellinger fylt med nostalgi, at det å skulle lage en utstilling om byens siste 100 år er en formidabel, men morsom oppgave. Men noe av det som virkelig utgjør byens historie er dens innbyggere, sarpingene selv, og det er de som skal være midtpunktet i den kommende utstillingen. Men hvem er de, hvordan ser de ut, og hvordan har de satt sitt preg på byen. Kjente og ukjente sarpinger gjennom 100 år skal nå på museum og tiårene, fra 1920-tallet fram til i dag, skal få sitt eget tablå. Det er her du kommer inn, for vi trenger hjelp til å finne disse menneskene som har satt sitt preg på byen. Hvem var mest typisk for hvert tiår? Store navn som Arnardo og Oscar Torp, byoriginaler som Buss-Ola og Robert Mellum? Eller kanskje har du noen nære som du mener fortjener å representere akkurat det tiåret?, spør Line og Jon Emil, som håper at det kommer masse gode forslag:

– Vi er takknemlige for alle forslag og ideer – kanskje har du også en god historie å dele? Vi har laget et digitalt skjema du kan fylle ut, men vi tar gjerne en telefon eller en e-post også, forteller de.

Her er linken til nomineringsskjemaet for Særpingen

Tid for å feire

Med antikvariske bygninger fra byen og rundt om i Østfold, utstillinger av gjenstander fra middelalder og fram til i dag, og aktiviteter for små og store har Borgarsyssel markert seg som et samlingspunkt og en attraksjon. Ikke bare for sarpingene selv, men også for folk fra Østfold og resten av landet. I hundre år har museet ligget ved ruinene etter St. Nikolas kirken fra 1100-tallet, ved inngangen til det som var hellig Olavs gamle by Borg, og fortalt historien om både sagakongen, byen, landbruket og industrieventyret. I 2016 feiret Sarpsborg 1000 år. I 2021 er det museets tur, og nå gjøres alt klart for en skikkelig bursdagsfest på Borgarsyssel.

Borgarsyssel museum

Borgarsyssel Museum i Sarpsborg er et friluftsmuseum som ble etablert i 1921 og åpnet på olsok, 29. juli, samme år.

Museet er oppkalt etter Borgarsysla, det gammelnorske navnet på Østfold fylke, og inngår i dag som en del av stiftelsen Østfoldmuseene. Museet av et 20-talls antikvariske bygninger fra Østfold og en egen utstillingshall, Olavshall, som åpnet i 2016.

Ved Borgarsyssel Museum finnes ruinparken, hvor ruinene etter St. Nikolas kirken fra 1100-tallet ligger, og museet befinner seg rett ved stedet der Olav den helliges by Borg ble etablert i 1016.

I 2021 starter altså markeringen, som drar seg over en lengre periode.

– Vi legger til rette for at festen skal strekke seg over hele året, med små og store arrangement, utstillinger, barneaktiviteter og foredrag. I tillegg til jubileumsutstillingen skal vi åpne en helt ny utstilling i Snekkenes – som er det første huset som ble flyttet til museet og sto klart til åpningen i 1921. Og rosinen er pølsa er at det sagnomsuste Sørnesuret endelig kommer tilbake til museet og blir en del av utstillingen i Olavs hall – dette gleder vi oss til, sier de to.