Fant brønn fra middelalderen under gravingen på museet

Brønn: Her er prosjektleder og arkeolog Nora Fronth Furan i ferd med å utforske brønnen som er funnet på Borgarsyssel.  Foto: Christine Haugsten ellefsen, Østfoldmuseene

Brønn: Her er prosjektleder og arkeolog Nora Fronth Furan i ferd med å utforske brønnen som er funnet på Borgarsyssel. Foto: Christine Haugsten ellefsen, Østfoldmuseene

Artikkelen er over 2 år gammel

I forbindelse med oppføringen av Olavs hall på museet er det oppdaget en brønn fra middelalderen.

DEL

På forsommeren ble Olavsgalleriet fra 1930-tallet revet for å gi plass til det nye formidlingsbygget, Olavs hall.

Tomta for Olavs Hall ligger innenfor middelalderbyen Sarpsborg på Borgarsyssel og bakken måtte derfor saumfares for fornminner etter rivingen av Olavsgalleriet. Dette var en forutsetning fra Riksantikvarens side for at man skulle få tillatelse til å sette opp et nytt bygg på området.

Fant en brønn

Ikke helt uventet ble det funnet fornminner da ansatte ved Norsk Institutt for Kulturminneforskning satte i gang undersøkelsene i sommer. Det melder NRK Østfold.

Det ble blant annet funnet en brønn som muligens kan dateres helt tilbake til 1300-tallet.

I tillegg er det gjort flere funn på tomta. Deriblant et glasskår som kan stamme fra en lampe eller vindusglass. Dyrebein og lærrester er også hentet opp fra bakken. disse funnene er sendt videre for undersøkelser.

Fra middelalderen

– Nøyaktig datering vet vi ikke ennå, men vi tror at det er fra middelalderen, sier museumspedagog Christine Haugsten Ellefsen ved Borgarsyssel til NRK.

Geitehorn: Dette avskårne geitehornet ble også funnet i bakken på tomta der Olavs Hall skal bygges.

Geitehorn: Dette avskårne geitehornet ble også funnet i bakken på tomta der Olavs Hall skal bygges.

I dette området er trolig bakken så tett av fornminner at det vil dukke opp funn nesten uansett hvor man setter spaden.

Museumsdirektør Gunn Mona Ekornes uttaler til NRK at hun føler seg trygg på at disse funnene ikke vil forsinke byggeprosessen av Olavs Hall i vesentlig grad. Sannsynligvis vil arbeidene med formidlingsbygget fortsette når brønnen er ytterligere utgravd og dokumentert.

– Vi har på en måte fått svar på den store søknaden, nemlig den som gir oss tillatelsen til å bygge hele det nye formidlingsbygget. Det var en beslutning vi har ventet på og var veldig glad for å få, sier hun til NRK.

Ekornes innrømmer at hun fryktet funnet kunne bremset framdriften av byggingen. Nå kommer etter alle solemerker utbyggingen til å skje helt etter planen, hvilket betyr at den nye Olavs Hall vil stå ferdig til den planlagte åpningen i slutten av juli neste år.

Artikkeltags