Skogbrannfaren påvirker Gatebil-camperne: Innfører grill-forbud

Skal bli mat: Politiet lover at det skal bli mulig å lage mat på Gatebil, selv om det er et generelt grill-forbud. Illustrasjonsfoto

Skal bli mat: Politiet lover at det skal bli mulig å lage mat på Gatebil, selv om det er et generelt grill-forbud. Illustrasjonsfoto Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Brannvesenet i Rakkestad har i samråd med politiet og arrangørene gjort en rekke tiltak for å forhindre brannhendelser under helgens Gatebilarrangement.

DEL

Den store skogbrannfaren fører til at det blir forbudt med bruk av bar ild på Gatebil.

– Politiet vil slå hardt ned på dem som ikke følger føringene, advarer fungerende innsatsleder Marius Mathisen ved Øst politidistrikt.

Tirsdag var politiet på befaring på Rudskogen for i samråd med Gatebil å komme fram til ytterligere brannforebyggende tiltak. Åpen ild som på griller og bål vil være strengt forbudt på området. Samtidig forstår politiet at camperne har behov for å lage mat.

– Derfor har vi diskutert å få til en ordning der matlagningen skal foregå i ordnete former: Et type felleskjøkken eller et område med brannvakter og vann, sier Mathisen.

De camperne som fyrer opp bål eller grill uten lov risikerer å bli anmeldt og bli bøtelagt.

En rekke tiltak

Brannsjef i Rakkestad kommune, Terje Romfog, forteller at det settes i verk en rekke tiltak for å forhindre at det skal oppstå brann. Dette gjøres i samspill med både arrangørene og politiet.

– Vi hadde et møte med politiet i går, og på grunn av den store brannfaren setter vi i gang ytterligere tiltak enn påtenkt. Inne på campområdet vil det være grillplasser med brannvakt og slukkeapparater. Dersom det begynner å blåse kommer alle til å måtte slukke grillene sine, forteller Romfog.

Inne på campområdet vil det også utplasseres flere tusenliters vanntanker med bøtter, slik at gjestene kan begynne å slukke dersom det skulle oppstå en brann.

– Torsdag, fredag og lørdagskveld vil tankbilen vår være på området, og vi har kontakt med mange bønder som kan komme med slukkevann dersom vi skulle trenge det. I tillegg vil det være noen som kjører rundt på området og vanne, forteller brannsjefen.

BRANNSJEF: Terje Romfog i Rakkestad brannvesen

BRANNSJEF: Terje Romfog i Rakkestad brannvesen Foto:

Branngater rundt campen

Noe som også er nytt i år er at det er opprettet branngater rundt campområdet. På den måten får ingen telte ved skogkanten og brannbiler kommer seg enkelt rundt området. Romfog tror at dette vil ha mye å si, ikke bare for brannsikkerheten, men også for gjestenes sikkerhet.

– Med disse gatene er området mer avgrenset og vi har bedre kontroll på området. Jeg tror at dette også kan hjelpe med å forhindre overgrep ettersom man ikke kan gjemme seg bort i skogen.

Brannsjefen forteller at tiltakene som er satt i gang er gode, men at man aldri kan sikre seg 100 prosent.

– Jeg tror vi har tenkt på alt, men man kan ikke kontrollere alt. Det vil være vakter som kjører rundt på ATV og at vi vil ha to brannkonstabler på plass døgnkontinuerlig. Politiet har vært en stor pådriver og i samråd med arrangøren har vi gjort mange gode tiltak, konkluderer Romfog.

Artikkeltags