Gå til sidens hovedinnhold

– Sindre, hvorfor har du og ditt parti sittet musestille og ikke foretatt dere noe konkret i saken?

Artikkelen er over 2 år gammel

Per Olaf Toftner skriver om togtraseen og er i dette innlegget meget kritisk til ordfører Sindre Martinsen-Evje og Arbeiderpartiet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære Sindre

I 1997 vedtok Sarpsborg bystyre at det burde utredes ulike alternativer eller korridorer for kryssing av Glomma sør for Greåker. Til da var det ingen enighet om noen trase via byene i Sarpsborg og Fredrikstad.

Den 6. mai i 2010 uttalte du som ordfører, Sindre, at: «Trase-valget der jernbanen går i dag, er helt uaktuelt. Den vil rasere en rekke hus og bedrifter i sentrum».

Den 8. april 2011 opplyser imidlertid vår fylkesordfører at man i Østfold er enige om traseen via byene. Fylkesordføreren hevdet videre at det skulle være bred enighet om dette i regionen. Nå vet vi jo at Sarpsborg kommune som lokal planmyndighet aldri har uttalt seg om trasévalget, og jeg henviser til samferdselsminister Jon Georg Dales uttalelse ved et besøk i Råde 26. september 2018 om dette. Hadde han fått en slik henvendelse, sier han, så måtte jeg ha tatt den alvorlig!

Jeg må derfor spørre deg, Sindre, hvorfor du og ditt parti har sittet musestille og ikke foretatt dere noe konkret i saken? I sin tid protesterte dere, muligens ikke for all verden, men siden har dere sittet rolige og fulgt med på ferden.

For det som er i ferd med å skje i denne saken er at vår by blir utsatt for det største voldelige angrep siden 1567 da byen ble brent av svenskene. Når vi går rundt i byen og snakker med folk treffer vi jo knapt et menneske som forstår hvorfor vi skal finne oss i dette, uten å kjempe for våre rettigheter.

I denne saken har vi jo så til de grader bøyd oss for Fredrikstad som overfører de fleste ulempene til oss. Er dere der oppe i rådhuset utenfor dørene og snakker med folk om disse tingene? Skal ikke dere politikere jobbe for Sarpsborgs innbyggeres beste?

For en måneds tid siden så jeg, Sindre, at du igjen var nede i Fredrikstad og snakket med dennes ordfører og Bane NOR.

Diskusjonen der nede gikk på om det kunne være mulig å begynne utbyggingen av dobbeltsporet i Fredrikstad og Sarpsborg litt tidligere. Svaret derfra fikk man snarere enn man kunne forvente. For hva leser vi i Sarpsborg Arbeiderblad tirsdag 4. desember? Jo, Bane NOR kan informere om varsel og oppstart av planlegging av «Hensetting»!

Det betyr at man skal jobbe fram planer om hvor man skal organisere togparkering. For når det skal gå en tre-fire togavganger fra Sarpsborg mot Oslo hver time treger man plass til hensetting av opp til 30 togsett for å sørge for matingen.

Da må man gå til innkjøp av et 100 mål stort område, trolig mest sannsynlig jordbruksarealer, ute ved Klavestad. Det er jo greit at man er føre var, men at man kanskje skal bruke en halv milliard kroner til dette 10–12 år før man ser snurten av et tog, det er vel forhastet? Eller er det for å binde opp mest mulig av statens midler, Sindre, slik at man kan si at nå har vi brukt så mye penger på dette at vi ikke kan snu?

Kjære velgere i Sarpsborg by. Valget til høsten neste år kommer ikke til å bli av det vanlig slaget, det kan vi love dere! Men denne gangen må dere hjelpe oss, nei, vi skal hjelpe hverandre til å stemme på den viktigste saken som kommer til å stå på dagsordenen neste år: Vi vil ha en rett linje! Ja, så la oss stemme for den rette linje da! Så får det bli opp til de politikerne som sitter der oppe å orientere seg etter det før valget. Etter valget er det for sent! Tenk over det, Sindre.

Kommentarer til denne saken