Gå til sidens hovedinnhold

Den viktige nærskolen og skoleveien

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skolestart er i gang. Nærskolen skal være en trygg læringsarena, og jeg mener at skoleveien også blir en sunn og trivelig del av hverdagen når barna kan gå eller sykle til skolen.

Vi i De Grønne ønsker trivelige, trygge og bærekraftige distrikter. Derfor bør våre lokalsamfunn ha barnehage, skole, fritidsaktiviteter, sykehjemsplasser og eldreboliger.

Skolen er navet i bygda. Nærskolen er en trygg og god læringsarena for dem som vokser opp i lokalsamfunnet. At den må være trygg sier seg vel egentlig selv. Elevene kjenner, eller i hvert fall vet hvem mange av de andre på skolen er. Omgivelsene er de samme som de bor i.

Nære relasjoner og kjent miljø skaper trygghet og er ekstremt viktig. Spesielt når barna er små, og det er kanskje enda viktigere i en tid hvor mange lever deler av livet sitt gjennom PlayStation og mobiltelefoner.
 
Det er greit å være klar over at det ikke er noen tydelig sammenheng mellom skolestørrelse og kvalitet. For det er ikke alltid slik at store skoler, med større fagmiljøer, er garantisten for den beste læringen. Kvalitet handler mer om hvordan skolen organiserer lærersamarbeid og jobber med utvikling, og hvilke holdninger de har.


 


Nærskolen har også flere dimensjoner enn skolekvalitet og trygghet. Jeg vil slå et slag for skoleveien. Med nærskolen kan flere barn gå eller sykle til og fra skolen. Skoleveien er en arena for fysisk aktivitet. Kontrasten er at de skal busses til en skole lenger unna og sitte passivt i setet.

Hvis man går eller sykler, er også skoleveien en arena for prat og undring. Her går praten om alt fra A til Å, eller man kanskje bruker tiden til undring og refleksjon. Begge deler er veldig bra for barnas mentale helse og utrolig viktig i et samfunn som blir mer og mer prestasjonspreget, samtidig som hastigheten til alt vi skal ta innover oss bare øker. Skoleveien blir da en sunn og trivelig tid i hverdagen for barna våre.
 
Nærskolen representerer også en viktig arena utenom skoletiden. Her arrangeres 17. mai-feiring, juleavslutninger og mye mer. På disse fantastiske dagene møtes bygdas folk, både foresatte, besteforeldre og andre kjente, hvor de slår av en prat, blir underholdt og opplever fine samtaler og gode stunder. Det er gull verdt for lokalsamfunnet.

Terskelen for å ta en telefon til andre foresatte hvis poden har vært utsatt for noe ubehagelig, blir da mye lavere og det blir i mange tilfeller lettere å løse.

Kvalitetene ved å bo i distriktet må vi ta vare på. Selv om det kanskje koster litt mer akkurat nå, mener vi i De Grønne at dette er langsiktige og gode prioriteringer.
 
Vi i De Grønne i Sarpsborg vil at alle barn skal ha en trygg skolevei, og bygge trygge sammenhengende gang- og sykkelforbindelser på tvers av hele kommunen.

Kommentarer til denne saken