↓ Dette er en kommersiell tjeneste fra Amedia Marked
 
Hjemmeside Telefon Adresser

På nettet

Send epost

Telefon

414 08 060

Besøksadresse

Torget 5
1707 SARPSBORG
  1. Beskrivelse

God, gammel aargang!

Han elsker de mekaniske urene, får besøk av kunder fra hele Østfold, til og med Oslofolk tar turen hit og han er etablert i et lokale som avspeiler det tradisjonsrike yrket han representerer. Bli kjent med Protidurmaker Morten Karlsøen.

For 45 år siden gikk han inn døren til Oslo Yrkesskole og tok fatt på sin utdannelse. Den gang som nå var nåløyet for å få lærlingeplass trangt. Svenneprøven ble avlagt og i 1974 kunne Karlsøen legge til tittelen urmaker i telefonkatalogen.
- Det har skjedd mye i faget siden den gang, men yrkesstoltheten er den samme. Vi vil ikke selge for enhver pris, men er opptatt av å ta vare på det finstemte urverket kundene har på hånden.
Som fagurmakere har de kompetanse til å gi råd om hva som skal til for å ta vare på uret ditt. De fleste tenker nok ikke på at urverket består av over hundre små deler som er gjensidig avhengige av hverandre for å vise riktig tid. Når smøremiddel blir borte, oppstår fort slitasje. Både elektroniske og mekaniske klokker trenger vedlikehold og hos Protidurmaker Karlsøen får du råd og anbefalinger ut fra hva som er fornuftig.


Ditt ur. Men litt vårt også.

- Vi behandler hvert ur som det var vårt eget med faglig erfaring, nøysomhet og kjærlighet, slik at du skal kunne ha et smykke og tidviser på armen å være stolt av og kunne stole på, forteller Karlsøen. Urmakeren i sentrum opplever stadig oftere at kunder kommer til butikken for å snakke med en fagmann. De har i mange år hatt kunder fra hele Østfold og enkelte fra Osloområdet. Det skjer stadig oftere, også fordi det blir færre som behersker urmakeriets kunst. I hele Østfold er det bare fem, seks urmakere igjen. Og en av dem holder til i Torvet 5.
- Det må vel være en av byens koseligste og mest fotograferte bygninger de siste årene, forteller Karlsøen med et smil. Og her møter kundene fagkompetanse. Ikke bare hos Karlsøen selv.
- Vår urmakerlærling gjennom to år, Andreas Borg, avla svenneprøve i juni og fikk årets bestemannspremie for godt utført prøve. Andreas er nå fast ansatt som urmaker hos oss, forteller Karlsøen stolt.


De mekaniske urene er tilbake

Det har skjedd mye i faget siden Karlsøen startet utdannelsen. Opp-læringen hadde fullt fokus på mekaniske ur. Men etter hvert kom elektroniske ur for fullt. I mange år har de dominert markedet, men de siste årene har interessen for mekaniske ur tatt seg opp. Det bekrefter statistikk fra Sveits.
- Det er først og fremst gutter som etterspør mekaniske ur. Selv har jeg stor glede av å reparere gode, gamle klokker, sier Karlsøen.


Nye tider, nye klokker

Allerede fra Protidurmaker Morten Karlsøen etablerte seg, har han hatt fokus på anerkjente merkevarer av god kvalitet som Certina, Seiko og Victorinox. Av de mer eksklusive merkene har Karlsøen rettet sin oppmerksomhet mot er Tag Heuer og Raymond Weil.
- Dette er merker vi har tro på og har en kvalitet vi kan stå inne for, forteller Karlsøen.

Kundene som kommer i dag har ofte god innsikt i hva som rører seg av teknikk og nyheter. Det synes Karlsøen er hyggelig.
- Vår jobb er ikke bare å tilfredsstille forventningene deres, men å overgå dem. Da hjelper det at de møter en urmaker av god, gammel årgang.

Et mekanisk ur er et finstemt instrument bestående av mange deler. Kronografer kan bestå av mer enn 200 deler - hjul, drev, skruer og fjær. Disse skal i samspill sørge for at ditt ur viser deg riktig tid,ca. 8.760 timer i året. Hver dag, uten annen energi enn den du selv overfører uret ved normal bevegelse av armen, tikker dette unike produktet trofast på håndleddet ditt. Uret er tenkt å vare i mange år, kanskje en generasjon eller to. Ditt ur trenger derfor nødvendig service og vedlikehold. Produsentene og vi Protid-urmakere anbefaler ettersyn hvert annet år og overhaling hvert 4-7 år. Ved overhaling blir uret fullstendig demontert, renset i spesielle kjemikalier, satt sammen og smurt med ulike spesialoljer for å mini-malisere friksjon og slitasje. Pakninger i alle gjennomføringer blir skiftet og uret blir trykktestet etter urets spesifikasjoner. Deretter blir uret kontrollert i forskjellige posisjoner og temperaturer. Urkasse og evt. lenke blir polert og uret fremstår som tilnærmet nytt.Protid batteriservice...

Hos Protid urmakerne utføres batteri-service etter produsentenes spesifikke standarder og krav. Dette så uret skal opprettholde sin gangnøyaktighet og bruksverdi. Et trenet øye med kunnskap og erfaring ser etter lekkasje fra gammelt batteri, urenheter i urverket, fuktighet eller rust. Har batterilevetiden vært kortere enn normalt, kontrolleres strømforbruk og eventuell overhaling av uret utføres. Batterikvaliteten varierer veldig fra ulike produsenter - og Protidurmakerene bruker kun batterier av beste kvalitet. Når batteriet er byttet, smøres pakninger før uret trykktestes etter gitte spesifikasjoner.

Vanntette ur må trykktestes for at garantier skal være gyldig. Protid urmakerne har moderne utstyr som tester både vakuum og deformasjon i tillegg til direkte vanntetthets-test. Uret kan således testes med urverket montert i klokken.
La en Protid Urmaker utføre batteri-service, fordi uret ditt fortjener det!