Gå til sidens hovedinnhold

Derfor lyste toget opp langs skinnene mellom Fredrikstad og Sarpsborg i natt

Bane Nor jobber for tiden på Østfoldbanen med en maskin som sliper jernbaneskinnene. Her er den på vei forbi Alvim natt til tirsdag. Leservideo.

Artikkelen er over 1 år gammel

Enkelte lesere har henvendt seg til SA med spørsmål om hvorfor et tog som gikk mellom Sarpsborg og Fredrikstad tirsdag morgen sprutet gnister. Svaret er at de drev med vedlikehold.

I disse dager arbeider nemlig Bane Nor med å oppgradere Østfoldbanen mellom Moss og Halden (se video i toppen av saken).

– Hva i all verden er det som skjer på jernbanen ved strekningen forbi Alvim? Kom ett tog kjørende og det gnistret og lyste opp hele området her, undret en av leserne som var i kontakt med SA natt til tirsdag.

En del av arbeidet er å slipe skinnene, noe som medfører både en del støy og mye gnister, opplyser Bane Nor.

– Vi bruker en dieseldrevet skinnegående spesialmaskin til dette. Arbeidet medfører en del støy og gnister. Vi beklager ulempene, men understreker at periodene med kraftig støy vil være relativt kortvarig, opplyser Bane Nor på sine hjemmesider.

Utstyret står nemlig ikke stille, men beveger seg langs skinnegangen mellom klokken 23 og 06 i en hastighet på mellom sekt og ti kilometer i timen.

– Sliping forbedrer kvaliteten på sporet og øker levetiden til skinnene. Dette gjøres også for å redusere støyen fra togskinnene når togene passerer. Like etter slipingen kan lyden fra togene oppleves som litt annerledes enn vanlig, men etter noen dager vil omgivelsene oppleve mindre støy fra togtrafikken enn før slipingen, opplyser Bane Nor videre.

Arbeidene i Sarpsborg er planlagt avsluttet morgenkvisten tirsdag. Da beveger arbeidene seg videre tils trekningen mellom Råde og Fredrikstad stasjon.

Allerede er strekningen Såstad - Haug og Tistedalen - Halden ferdigslipt.

Kommentarer til denne saken