Gå til sidens hovedinnhold

«Det er krevende dager for oss alle»

«Det er mange som kjenner på en utrygghet. Noen er bekymret for at sine kjære skal bli alvorlig syke, andre opplever at tryggheten for jobb og inntekt vakler», skriver Sarpsborg-ordfører Sindre Martinsen-Evje i denne kronikken, som handler om den altomfattende koronakrisen.

Koronakrisen Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Kjære sarpinger!

Det er vanskelig å sette ord på det skjer i verden, Norge og Sarpsborg nå.

Korona-pandemien har snudd tilværelsen vår på hodet, og det er krevende dager for oss alle. Mine tanker går først og fremst til de som har blitt syke.

Det er mange som kjenner på en utrygghet. Noen er bekymret for at sine kjære skal bli alvorlig syke, andre opplever at tryggheten for jobb og inntekt vakler. I Sarpsborg har vi også innbyggere som nå kan oppleve at et kommunalt tjenestetilbud de har sterkt behov for i sitt dagligliv, er midlertidig stengt eller redusert. Forretninger, serveringssteder, tannlegekontor, frisører, frivilligsentraler, idrett, kultur, lag, foreninger m.m. - omtrent all aktivitet er stengt. Hverdagene våre er snudd på hodet over natta.

Tiltak, næringsliv og arbeidsplasser

Myndighetene i Norge og Sarpsborg kommune har valgt å innføre strenge restriksjoner for å begrense smitte og hindre at helsevesenet kollapser. Det er tiltak jeg støtter, fordi alternativet vil være verre. Likevel er det tungt å ikke kunne besøke sine kjære når det blant annet er innført besøksforbud på våre institusjoner, men av hensyn til nettopp de – må vi gjøre dette. Likevel kan jeg forsikre pårørende at alle beboere blir godt i varetatt av våre dyktige ansatte.

Men tiltakene har også andre store kostnader. Når det rammer store deler av næringslivet og kulturlivet får det virkninger for oss alle.

Jeg er opptatt av at de som trenger støtte fra fellesskapet skal få det, også i denne krevende tiden

Sarpsborg kommune vil også bli sterkt påvirket, med økte utgifter og lavere skatteinntekter. Hvilke konsekvenser det vil få må vi komme tilbake til.

Heldigvis har vi en velferdsstat som har bygd opp et stort oljefond, som vi må kunne forvente at i denne situasjonen vil bli brukt til å dempe skadene for både næringslivet, kulturlivet, privatpersoner og kommune.

Sarpsborg kommune vil også strekke seg langt for å hjelpe Sarpsborgs næringsliv de kommende månedene. Vi har utsatt betalingsfrister for næringslivet. Vi vil fremskynde og øke vedlikeholdet av egne eiendommer og holde omfanget av investeringer oppe, slik at det blir flere oppdrag for byggebransjen i Sarpsborg. Vi vil sørge for at behandling av reguleringsplaner og byggesøknader ikke stopper opp. En egen tiltakspakke vil bli fremmet til politisk behandling for bidra at vi tar vår del i ansvaret for å «holde hjulene i gang i næringslivet»

Vi vil også se på hvordan vi best kan hjelpe kultur- og foreningslivet framover for vi trenger dere også!

Sarpingene

Som ordfører er jeg stolt og takknemlig for den ekstraordinære innsatsen mange i Sarpsborg legger ned om dagen. Kommunens ansatte er her for oss i Sarpsborg-samfunnet døgnet rundt, selv om mye er stengt. De står på, og snur seg rundt for å løse nye og viktige oppgaver. Ansatte både i det offentlige og private bedrifter strekker seg langt for å holde hjulene i gang, men også enkeltpersoner, frivillige, de som har mistet levebrødet sitt over natten, og likevel stiller opp for Sarpsborg-samfunnet. Dere er våre helter. Etter denne krisen kommer jeg til å huske på alle dere som stilte opp for andre, og tok ansvar for fellesskapet. Det er dere som rører meg, og når jeg feller noen tårer så er det ikke i avmakt, men fordi dere inspirerer meg til å gjøre alt jeg kan for at vi skal komme igjennom denne krisen sammen!

Myndighetene i Norge og Sarpsborg kommune har valgt å innføre strenge restriksjoner for å begrense smitte og hindre at helsevesenet kollapser. Det er tiltak jeg støtter, fordi alternativet vil være verre

Jeg er opptatt av at de som trenger støtte fra fellesskapet skal få det, også i denne krevende tiden. Jeg vet at lærere, sosiallærere, ansatte i psykiatritjenesten, ansatte i barnevernet og andre gjør en stor innsats for å ivareta de mest sårbare akkurat nå. Men vi trenger at hele lokalsamfunnet bryr seg. Derfor er jeg glad for at mange nå tilbyr seg å yte frivillig hjelp til andre, enten det er stor eller liten bistand det er snakk om. Dere skal vite det at det nytter og at det betyr mye. En telefon, eller en melding – vise at vi er der. Det skal ikke alltid så mye til for å løfte noens hverdag som har blitt mer ensomme eller isolert.

Lyspunktene

Det er viktig også å se lyspunktene, selv i en krise. Kulturarrangementene vi nå kan følge hjemme i stuene våre rører meg. Jeg føler fellesskapet med alle. Kirken som har daglige sanger og bønner. Butikker som nå satser på hjemlevering er det også all mulig grunn til å heie på. Restauranter som tilbyr take away, butikkene som kjemper en daglig kamp for å kunne holde åpent. Jeg håper vi alle husker hva både de lokale forretningene våre og det lokale kulturlivet har betydd for oss når krisen er over.

Sterkere sammen

Når man står i en krise, er det vanskelig å se for seg at alt skal bli bra igjen.

Mange kjenner på en utrygghet, derfor skal vi være der for hverandre. Hverdagene slik vi kjenner dem kommer tilbake, og det blir bedre.

Som ordfører er jeg stolt og takknemlig for den ekstraordinære innsatsen mange i Sarpsborg legger ned om dagen

Vi bretter opp ermene og vasker hendene. Vi viser omtanke, og vi holder avstand. Sammen skal vi klare å komme i gjennom denne krisen. Vi gjør dette sammen for å ta vare på de vi er glade i. Vi har ingen å miste.

Kommentarer til denne saken