Sarpsborg, byen med stolt industrihistorie, men bryr vi oss om å ta vare på sporene etter den?

Jeg var på møte for flere år tilbake i rådhuset, hvor innbyggerne var invitert til å komme med innspill til sentrumsplanen. Delt opp i grupper, intenst og godt arbeid som resulterte blant annet i at Vatvedt industribygninger må tas vare på. Det ble vist til andre kommuner som nettopp tok vare på slike bygninger, brukte veggene sammen med spennende arkitektur. Der kom spennet mellom historie og den nye tid frem.

Christen og Karianne med Martin, vår sønn, svigerdatter og barnebarn, bodde en periode på Lilleborg med Akerselva rennende forbi og industrihistorie godt tatt vare på både i butikker, utearealer og leiligheter. Et spennende område, gode og dristige løsninger og historien godt forplantet for fremtiden.

Sarpsborg!!! Hvor er vi? Hvorfor forstår vi ikke å ta vare på, utvikle og utforme boliger hvor historie og fremtid blir koblet sammen på utradisjonelle og nytenkende måter? Bygget er vernet, og jeg og mange med meg er rystet over det som nå skjer. Først var det en brann i bygningene og så kom det for en dag at utbygger ønsker riving «dagen etter». Det fikk utbygger ikke lov til der og da, men slik ble det etter en stund.

Dette er ikke bra for omdømmet, både av kommunen og utbygger. Vernede bygg må tas på alvor. Vi må få en forklaring, og jeg tar det som en selvfølge at utbygger tar godt vare på materialene, både vinduene og mursteinen, slik at det kan brukes i det nye som skal bygges . Her er det dramatiske forandringer. Vatvedt ligger sentralt i byen og er det vi hadde igjen av industribygg som spor av Sarpsborgs stolte industrihistorie.

Har kommunen undersøkt hvordan utbyggerne i Solheimsviken i Bergen måtte gå frem for å ta vare på industriområdet? Bygningsmassene er tatt vare på og innenfor veggene står nye og moderne bygg. Send en delegasjon med politikere og ledelse slik at de ser, lærer og forstår viktigheten av å ta vare på historien for fremtiden.

Det som skjer i Vatvedt-området er typisk for Sarpsborg.

Bildeserie

BILDER: Slik rev de Vatvedt-kvartalet