Gå til sidens hovedinnhold

– Det viktigste er at det bygges flere boliger

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

13. september skriver Sarpsborg Arbeiderblad om det store fallet i antall boliger som førstegangskjøpere har råd til.

På oppdrag fra NBBL har Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) foretatt en gjennomgang av mer enn 12.000 boligsalg i Sarpsborg og vurdert dem opp mot kjøpekraften til førstegangskjøperne.

Egen bolig gir trygghet og forutsigbarhet i livet. Rundt 80 prosent av nordmenn eier sin egen bolig. Nå viser utviklingen at særlig blant de med lav inntekt faller denne andelen. Det gjør noe med Sarpsborg og andre norske byer når tilgangen på boliger blir vanskeligere for flere.

I Sarpsborg har inntektsveksten matchet boligveksten bedre enn i mange andre Østfold-byer, men kombinert med strengere statlige utlånsregler, er det likevel et dramatisk fall i kjøpekraften. De som ikke har råd til å kjøpe egen bolig betaler ofte høy husleie, får ikke rentefradrag og når boligprisene stiger blir drømmen om egen bolig bare mer uoppnåelig.

Det viktigste er derfor at det bygges flere boliger. Da må Sarpsborg kommune gjøre flere tomter byggeklare, tillate bygging på steder som bidrar til at kostnadene holdes nede, og stå ved vedtatte planer, slik at boliger kan bygges i et høyere tempo. Bare slik kan prisveksten stagges.

Lang tidsbruk i planlegging og manglende forutsigbarhet påvirker både kostnadene og boligbyggingen negativt. Et større tilbud av boliger vil også redusere temperaturen i budrunder og dempe prisnivået for brukte boliger. Bildet er ikke unikt for Sarpsborg, men i byer som har maktet høyere boligbygging er også inngangsbilletten lavere og mulighetene flere, for eksempel i Kristiansand.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.