Gå til sidens hovedinnhold

Din kjøttspising gjør en klimaforskjell

Sommer og grilling Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sommertid er plantetid. Ikke bare tid for å stelle med blomstene i hagen eller grønnsakene på jordet, men også tid for å spise mer plantebasert. Asparges, squash, rødbeter, gulrøtter, løk og maiskolber er ypperlig grillmat. Greenpeace slår et slag for norskproduserte, kortreiste grønnsaker.

I Norge har vi doblet kjøttforbruket vårt de siste 50 årene, selv om det har gått litt ned i det siste. Utslippet av klimagasser fra dyreindustrien utgjør omtrent 14 prosent av verdens totale utslipp – mer enn all transport på hele kloden.

Vi i Greenpeace verken mener eller tror at alle skal bli veganere. Men overdreven kjøttspising er et problem for verdens klima, miljøet, folkehelsa og dyrevelferden. Derfor har vi et globalt mål om å redusere produksjonen og forbruket av kjøtt- og meieriprodukter med 50 prosent innen 2050.

Hvis alle i Norge fulgte Helsedirektoratets kostholdsråd om å spise maks 500 gram rødt kjøtt i uka, så kan vi frem til 2030 redusere utslippene i jordbruket med 2,9 millioner tonn CO2. Å spise mindre kjøtt utgjør derfor en betydelig forskjell og er noe alle kan gjøre. God sommer med grønt på grillen!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.