Lovpriser Diorama og Villekulla

LOVPRISER: Marita Rognøy, prosjektleder for Den Hvite Dame, skryter masse av sarpingene som er med i årets familiemuskal.

LOVPRISER: Marita Rognøy, prosjektleder for Den Hvite Dame, skryter masse av sarpingene som er med i årets familiemuskal. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Prosjektleder for Den Hvite Dame i Halden, Marita Rognøy mener Sarpsborg er best i Østfold på kulturell utvikling, og lovpriser teatergruppene Diorama og Villekulle barne- og ungdomsteater.

DEL

– De spyr ut det ene talentet etter det andre, sier Marita Rognøy.

I sommer spilles familiemusikalen Den Hvite Dame på Fredriksten Festning i Halden, og mange fra Sarpsborg er med i årets produksjon.

Trolig best i Østfold

Den Hvite Dame hadde urpremière på festningen i fjor sommer, og ble en ubetinget suksess både hos kritikere og publikum. Familiemusikalen har premiere 3. august, og Rognøy mener Sarpsborg er dominerende i årets familiemusikal som spilles ti ganger gjennom hele august.

Beatrice Lystad Akselsen spiller hovedrollen som Jenny. Hun er ny i år og er et helt enestående talent.

Marita Rognøy, prosjektleder for Den Hvite Dame.

– Det virker som at teatermiljøet i Sarpsborg ligger et lite kvantesprang foran de andre Østfold-byene når det gjelder kulturell utvikling, forteller prosjektlederen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Profesjonelle teatergrupper

Hun mener de andre Østfold-byene har mye å lære av Sarpsborg.

– Det er unge talenter i alle byene, men jeg føler Sarpsborg har gjort noe riktig, understreker hun.

Hva gjør Diorama og Villekulla riktig?

– Jeg føler at teatergruppene tar barna og ungdommene skikkelig på alvor, og sørger for en meget god oppfølging av dem. De er profesjonelle og setter stadig opp store familieforestillinger, der både scenografi og rekvisitter virker godt gjennomtenkt og utføres på et profesjonellt nivå. Dermed får de fram talentene til barn og unge i alle aldere. De gir ungdommene en sjanse til å prøve seg i ulike roller, og det er veldig bra. Vi synes det er utrolig gøy å kunne jobbe med de dyktige ungdommene fra både Diorama og Villekulla, påpeker Rognøy.

HOVEDROLLE: 11 år gamle Markus Rosså fra Hannestad gjentar hovedrollen som Jakob i Den Hvite Dame.

HOVEDROLLE: 11 år gamle Markus Rosså fra Hannestad gjentar hovedrollen som Jakob i Den Hvite Dame. Foto:

Høyt nivå

Hun trekker blant annet fram Beatrice Lystad Akselsen (14) og Liam Solbjerg (16) fra Diorama, i tillegg til Markus Rosså (11) og Ingeborg Lorentzen Walther (17) fra Villekulle barne- og ungdomsteater.

– Beatrice Lystad Akselsen spiller hovedrollen som Jenny. Hun er ny i år og er et helt enestående talent. Under prøvene og forestillingen vil hun i likhet med resten av sarpingene være i profesjonelt selskap, sier Rognøy.

Produksjonen har nemlig knyttet til seg de beste musikkteateraktørene i landet. Tomas Glans er regissør og koreograf, Aasmund Kaldestad har skrevet musikken, og Matthew Reeve fra West End i England har skrevet tilleggs musikk og arrangementer.

– Dessuten har produksjonen hentet inn flere dyktige aktører fra både Folketeateret i Oslo og Den Nationale Scene i Bergen, opplyser produksjonslederen.

Vil trekke 5.000 til festningen

Hun håper at de unge skuespillerne vil trekke sarpinger til festningen i sommer.

– Sarpsborg et viktig marked for oss. Vi har med både voksne og ungdommer fra Sarpsborg i år, og vi håper på 5.000 besøkende, sier hun. 

ENESTÅENDE: Beatrice Lystad Akselsen (14) høster god kritikk fra de innvolverte i Den Hvite Dame. I 2016 spilte hun Patrice i «Thirteen The Musical» mot blant annet Adam Olsen (t.h.).

ENESTÅENDE: Beatrice Lystad Akselsen (14) høster god kritikk fra de innvolverte i Den Hvite Dame. I 2016 spilte hun Patrice i «Thirteen The Musical» mot blant annet Adam Olsen (t.h.). Foto:

De profesjonelle skuespillerne Ann Christin Elverum og Patrik Stenseth er også en del av årets produksjon.

- Publikum vil få en helt ny og bedre opplevelse i år, fastslår prosjektlederen.

Familiemusikalen Den Hvite Dame har premiere 3. august.

Den Hvite Dame

  • Premiere på Fredriksten Festning i Halden, torsdag 3. august.
  • Flere sarpinger er med i årets produksjon.
  • Setter opp ti forestillinger gjennom hele august.
  • Prosjektet lar seg gjennomføre ved hjelp av sponsorer, bidragsytere og samarbeidspartnere.
  • De har også fått viktige midler fra Halden kommune, Østfold fylkeskommune og Fond for utøvende kunstnere.

Artikkeltags