Gå til sidens hovedinnhold

Disse vrakene er et stort miljøproblem i Sarpsborg – slik skal kommunen få bukt med problemet

Det ligger flere eierløse og nedsunkne båtvrak i havneområdene i Nedre Glomma og Oslofjorden. Kostnadene med å fjerne de er høye. Nå har kommunen tatt grep.

For abonnenter

Dumping av båter er et miljøproblem.

– Nordmenn er best i verden på å pante flasker og bokser. Vi er også gode på å vrake utrangerte biler. Forhåpentlig kan vi også bli gode på å vrake utrangerte småbåter som er et miljø- og forsøplingsproblem. Mange blir i dag bare liggende «et eller annet sted» eller senket. Nå får alle mulighet til å bli kvitt båter på en ordentlig måte helt gratis, og det må være bra for alle, opplyser Morten Nilsen ved kommunikasjonsavdelingen i Sarpsborg kommune, til Sarpsborg Arbeiderblad.

Gratis

Ifølge Nilsen kan du nå få Kambo Marina til å hente din vrakbåt helt gratis. Det eneste du trenger å gjøre er å registrere båten din.

Det er ikke noe nytt fenomen i Sarpsborg at gamle båter ofte ligger igjen på stranda eller i marinaer fordi det er krevende og dyrt å transportere båtvrak til en godkjent oppsamlingsplass. Dette er med på å forsøple og forurense sjøen. Ifølge kommunen kan vrakbåter også være skadelig for fugler, fisker og andre organismer som lever i tilknytning til sjøen.

Sarpsborg kommune har nå lansert en ny ordning om at Kambo Marina kan hente din gamle båt helt uten kostand.

– Den er ny i år og vil nå forhåpentlig hjelpe alle båteiere, og mot forsøpling/forurensing i naturen, med å bli kvitt småbåter gratis, tror Nilsen.

Mange etterlatte båter

I Norge er det innført statlig vrakpant på fritidsbåter under 15 fot. Panten er ofte ikke nok for å dekke transportkostnadene, noe som resulterer i mange etterlatte båter rundt omkring i distriktet.

Det er Handelens Miljøfond som har gitt Kambo Marina midler for å samle inn vrakbåter - gratis.

– Vi anbefaler alle eiere av båter, samt alle grunneiere som har herreløse båter på sin eiendom, om å registrere båtene hos Kambo marina, dersom dere ønsker båten fjernet. Der eier av båten ikke er kjent faller ansvaret for båten på grunneier, skriver Sarpsborg kommune på sine nettsider.

Registering av vrakbåter

Båter som skal hentes må meldes inn på kambomarina.no.

– Alle fritidsbåter som er under 49 fot og som veier under 3 tonn kan registreres. Alle typer båter kan leveres, både trebåt, plastbåt, seilbåt, seilbrett, kajakk og kano. Både med og uten motor, opplyser kommunen.

Ikke sikkert

Men eierløse båter er ikke sikkert blir hentet.

– Vi anbefaler derfor sterkt at du forsøker å finne eier av båten, før den blir registrert. Videre kan eier selv registrere båten sin, og den vil bli fjernet gratis.

Det er Sarpsborg kommune i samarbeid med Kambo Marina og Oslofjordens friluftsråd som jobber for å få samlet inn mest mulig informasjon om båtvrak i kommunen.

Sunket skøyte skaper problemer i båthavn

Kommentarer til denne saken