(Nettavisen:) I en tid der både matpriser, strømpriser og andre levekostnader har gått i været, kan sparetips være dyrebare. Vi betaler nå i snitt 13 prosent mer for handlekurven enn for ett år siden. Samtidig viser pristester at enkeltvarer har blitt både 20 og 40 prosent dyrere på ett år.
50 prosent dyrere for stor pakke
Hovedregelen er at det alltid lønner seg å kjøpe store forpakninger, men her kan du faktisk ende opp med å tape penger. Nettavisen har gjort ferske undersøkelser som viser at du kan tape over 100 kroner per kilo for samme vare. Prisingen fremstår som alt annet enn logisk.
For eksempel er Apetina fetaost soltørket tomat i beger (100 g) rimeligere enn glasset (265g) hos både lavpriskjedene og Meny.
Hos Kiwi stiger kiloprisen fra 189 kroner for et beger til 285 kroner når det kommer over i glass. Det tilsvarer en prisøkning på 96 kroner per kilo og et prishopp på 51 prosent. Hos konkurrenten Extra er prisforskjellen på de soltørkede tomatene 106 kroner per kilo. Meny tar 91,71 kroner per kilo.
Fagdirektør i Forbrukerrådet Olav Kasland reagerer på prisingen, og mener det er viktigere enn noen gang å være prisbevisst når du handler.
– Matbutikkene skal maksimere profitten, sier Kasland, og kommer med en klar oppfordring til forbrukerne:
– Vær så snill å sammenlign vekt og liter. Det er det Forbrukerrådet sier gang på gang. Forbrukeren kommer ikke unna uten å sammenligne enhetsprisene på matvarene, sier han.
Les tilsvaret fra dagligvareaktørene lenger ned i saken.
Men det er ikke bare fetaost som blir dyrere når forpakningen blir større. Her er flere eksempler – disse er hentet fra Extra-kjeden:
- Kavlis Baconost på tube (175 g): Kiloprisen øker fra 132 kroner per kilo til 159,50 kroner, når samme produkt kommer over i et beger på 200 gram – prisøkningen er på 27,50 kroner per kilo (hos Extra).
- Samme mønster ser vi på Mager ost på tube (175 g). Osten får en prisstigning fra 149,14 kroner til 208,50 kroner for et beger på 200 gram – 59,36 kroner dyrere.
- 500 gram med Tines Yoghurt vanilje og skogsbær hos Extra er dyrere enn fire små begre på til sammen 600 gram.
I disse tilfellene er det altså mest å spare på de små forpakningene.
Kasland i Forbrukerrådet sier at han er glad for at de for mange år siden kjempet fram et regelverk om at alle varer skal merkes med enhetspriser.
– Det må brukes for alt det er verdt. På dette feltet skjer det mye rart i butikkene, og det er stor variasjon på hvordan de priser. Er det et produkt de selger mye av kan de prise ned for å trekke kunder til butikken, sier han, men påpeker også at dersom butikken selger mye av et produkt kan også det være utslagsgivende for prisen.
Kiloprisen øker med 1000 kroner på krydder
Men det er ikke bare meieriprodukter hvor det lønner seg med minste størrelse. I krydderhylla er det ikke helt enkelt å forstå logikken i prisingen. Her bør du lese enhetsprisene nøye, for her er det snakk om en prisøkning opp mot 1000 kroner for identisk vare, men med ulik innpakning.
Stikkprøvene hos Meny viser:
- Hindu svart pepper i pose (13 g) går opp fra 553,85 kroner per kilo til 1092,86 når den kommer over i glass (42g) med kvern. En prisøkning på 539,01 kroner per kilo.
- Hindu tørket timian i pose (5g) koster 2000 kroner per kilo. Velger du glasset med 12 gram er kiloprisen 3158,33 kroner per kilo. 1158 kroner dyrere per kilo.
Hindu tørket oregano i pose (5g) koster 1500 kroner per kilo. Velger du glasset med 9 gram er kiloprisen 2400 kroner per kilo. En prisøkning på 900 kroner per kilo.
– Dette har jo en opplagt sammenheng med hva matbutikkene selger, og når det gjelder krydder er det sannsynlig noe vi ikke kjøper for ofte. Dermed kan butikkene tillate seg det, sier Kasland.
Men ser man på typiske julekrydder som kanel og kardemomme, lønner det seg faktisk å kjøpe glass istedenfor pose. Hindu Malt kanel (46g) på glass koster 432,61 men her blir den faktisk dyrere når den er i pose – 535,71 kroner.
Hindu Malt kardemomme pose (8g) 1437,50. Når den kommer over i glass koster den 1054,29 kroner.
– Hva er ditt generelle tips for julehandelen?
– Nå vil alle lavpriskjedene komme med lokketilbud fordi det er beinhard konkurranse på mange produkter. Vil du være en bevisst forbruker bør du gå fra butikk til butikk og sjekke prisene, da kan det være gode tilbud å hente, sier Kasland.
– Det skal lønne seg med store forpakninger
Harald Kristiansen er kommunikasjonssjef i Coop Norge. Han sier at det normalt skal lønne seg å kjøpe store forpakninger. Det samme uttaler også Kiwi og Meny. Slik svarer han på Nettavisens funn:
– I enkelte perioder som jul hvor markedsprisen endrer seg veldig fort, så kan dette avvike på enkelte produkter. Dette er ikke normalen, understreker han og tilføyer i sin forklaring:
– Hvor mye som produseres og selges av et produkt, konkurransesituasjonen, og ikke minst type forpakning, er også med på å påvirke prisen. Produkter som er populære hos kundene er ofte på tilbud og kampanjer, og dette kan også føre til at andre forpakninger av tilsvarende produkt fremstår med en «ulogisk» prising i en kort periode, sier han.
Nina Horn Hynne, kommunikasjonssjef i Meny, sier at det kun er unntaksvis at kunder opplever at minste forpakning er billigst. Horn Hynne forklarer at to faktorer spiller inn når det skjer:
– For det første endrer prisene seg ofte grunnet hard konkurranse i markedet, og da kan konkurranseutsatte produkter falle betydelig og ligge kunstig lavt i en kortere periode. For det andre påvirker emballasjeløsningen prisene, noe eksemplene som er plukket ut her viser.
– Det er billigere å produsere hel pepper i papirpose enn i en glasskvern. I tillegg blir transportkostnadene høyere på glassvarianten, fordi den krever mer volum. Det samme gjelder for feta-eksempelet, sier hun.
– Kiloprisen er uten olje
Kommunikasjonssjef i Kiwi, Kristine Aakvaag Arvin, opplyser at utsalgsprisen på fetaost med soltørket tomat har endret seg siden Nettavisen sjekket prisen.
– Kiloprisen på porsjonspakken er beregnet til 100 gram, altså hele innholdet i pakken. Det er fordi man kan gjerne bruker hele innholdet i porsjonspakken, for eksempel i en salat, sier hun og forklarer:
– Prisen per kilo regnes ut fra vekten av ferdig drenert vare, altså uten all oljen. Glasset inneholder vesentlig mer olje enn porsjonspakken. Kiloprisen for Apetina Fetaost soltørket tomat i glass er derfor beregnet til 140 gram, selv om glasset veier 265 gram, sier Aakvaag Arvin.
Hun sier at produktet som er i glass, har en dyrere innkjøpspris på grunn av mer olje og fordi den kommer i glass.
– Selv om osten er den samme, er glass og porsjonspakken to ulike produkter med forskjellige bruksområder. Glasset har lenger holdbarhet etter åpning. Leverandøren har laget porsjonspakningen så man slipper å kjøpe et helt glass til for eksempel én salat, sier hun og utdyper:
– Hvis du likevel ønsker å bruke oljen som er i glasset, det vil si 125 gram olje som du får i tillegg til de 140 gram som er oppgitt som nettovekt, blir vekten 265 gram, med en kilopris på 150 kroner per kilo.
Kommunikasjonssjefen sier at leverandøren må følge norsk standard og oppgi nettovekt for ferdig drenert vare, Aakvaag Arvin.
Prisene er sjekket lørdag 3.12.22 og mandag 5.12. 22.