NJ Østfold, fagforeningen for journalister i Østfold, inviterer til filmvisning av den mye omtalte dokumentarfilmen «Trond Giske – Makta rår», regissert av Håvard Bustnes.

Visningen blir på Sarpsborg kino mandag 11. april klokka 18.00.

Filmen har fått terningkast fem av ni medier.

– Det blir førstemann til mølla på kinobillettene, og vi har 50 billetter. Det eneste kriteriet er at man må melde seg på. Etter filmen blir det påfølgende debatt med mat i lokalet som Sarpsborg Arbeiderblad nylig flyttet inn i, forteller styreleder i NJ Østfold, Eline Rildå Bjørge.

– Hvor går grensa?

– Etter filmen blir det pizza og en god samtale i Work Café i J11-bygget om hvordan samfunnet har endret seg etter metoo-sakene som raste i Norge for rundt fem år siden, forteller Bjørge og kasserer Vetle Granath Magelssen.

Advokat Ane Tømmerås er blant deltakerne i debatten etterpå og kan fortelle om hva som er lov og ikke når det gjelder metoo-aktige hendelser.

– Hvor går grensa? Tømmerås kan også fortelle om hvilke saker advokater får inn når det gjelder metoo i dag kontra tidligere, forteller Bjørge.

(Artikkelen fortsetter etter bildet.)

Medienes rolle

Metoo-bevegelsen startet med at skuespilleren Alyssa Milano oppfordret kvinner til å vise verden omfanget av seksuell trakassering, ved å svare på hennes Tweet med ordene «me too».

Flere bransjer har fått rettet søkelyset mot seg, deriblant i politikken, kulturlivet og i mediebransjen.

– Noen tenker kanskje at det har blitt underkommunisert at dette ikke kun gjelder politikken og Arbeiderpartiet. Vi er klare for en god debatt, sier Bjørge.

Ordførerkandidat i Sarpsborg Arbeiderparti, Therese Thorbjørnsen, deltar på debatten.

Overraskende funn

Redaktør i Sarpsborg Arbeiderblad, Bernt Lyngstad, kan fortelle om hvordan SA jobbet i kjølvannet av metoo-sakene. Lokalavisa ble overrasket over hva som ble avdekket i lokalsamfunnet. Amedia og Nettavisen hadde en landsomfattende undersøkelse som mildt sagt sjokkerte.

Har metoo-sakene endret den nye generasjonen politikere sine holdninger?

Tidligere FpU-formann Andreas Brännström kan fortelle hvilken lærdom Fremskrittspartiets Ungdom har tatt med seg fra sakene som oppsto i ungdomspartiet.

Forretningsmann og tidligere Fremskrittspartiet-politiker Per Sandberg deltar også i debatten.

– Hvor går grensa, både når det gjelder metoo, og pressens iver etter å avdekke saker? Det blir tema under samtalen etter filmvisningen. Vi i NJ ønsker å ha åpenhet rundt pressens rolle i samfunnet, og vi håper på mange spørsmål til oss som jobber i pressen også, forteller Bjørge.