Gå til sidens hovedinnhold

En sekulær skole

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For en tid tilbake ble det innført et nytt KRLE-fag i grunnskolen. For Venstre er det viktig at kultur ikke blir brukt som unnskyldning for å markere religion. Norge er blant de mest sekulære samfunn i verden, og det at tradisjoner som i lang tid er blitt forbundet med religion fortsatt markeres, har like mye med kultur å gjøre som med religion.

Eksempelet som ofte brukes er julefeiringen. Det er på det rene at jul ble feiret av både hedninger og kristne, hedningene for å markere at solen var på sitt laveste og at det nå gikk mot lysere tider, og de kristne for å markere Jesu fødsel.

Venstre er for full religionsfrihet og hva man velger å tro er fullstendig opp til den enkelte. Det Sarpsborg Venstre reagerer på er forkynnelse i skoletiden. Når tro blir solgt til elever som fakta, og når sagn blir lagt frem som historie finner vi grunn til bekymring. KRLE-faget gir rom for at kristendommen i størrelsesorden skal være mer fremtredende enn andre, men ikke kvalitetsmessig bedre.

Sarpsborg Venstre finner ingen grunn til å tro at lærere i Sarpsborg med viten og vilje ønsker å forkynne sin religion til elever, uavhengig av religiøs overbevisning. Det Venstre finner bekymringsverdig er når kirken kobles på avslutninger og høytidsmarkeringer.

Sarpsborg Venstre ønsker å innføre en aktiv påmelding til markeringer i eller ved kirken i skoletiden. I tillegg vil Venstre jobbe for at det tilbys kvalitetsmessig likeverdige arrangementer på skolen uten religiøst budskap.

Kommentarer til denne saken