Gå til sidens hovedinnhold

Er det egentlig billigere å ta tog enn fly?

Artikkelen er over 1 år gammel

Fly vs tog Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Tormod Langvik-Hansen skriver i et innlegg i Sarpsborg Arbeiderblad 1. februar at han føler på flyskam etter han fløy til Trondheim på grunn av høye billettpriser på tog.

Han kommer med et regnestykke der han viser at toget er dobbelt så dyr som flybilletten. Da jeg er engasjert i dette temaet, blant annet via Facebookgruppen Togferie, ser jeg med en gang at her er det problemer. Blant annet sammenligner han to helt ulike billettyper.

Togbilletten til 1.019 kroner kan kjøpes, refunderes og endres helt frem til avreisetidspunkt. Flybilletten til 399 kr oner kan derimot ikke refunderes, men endres mot et skyhøyt gebyr på 350 kr. Et søk på SAS sin lavpriskalender viser at man heller ikke kan kjøpe ungdomsbillett til kun 399 kroner for en reise i dag. Ungdomsbilletten koster minst 599 kroner for flyvninger de neste 5 dagene. Først for en flyvning om 6 dager kan man kjøpe en ungdomsbillett fra Gardermoen til Værnes til kun 399 kroner.

Dersom man skal sammenligne tog og fly, må man sammenligne dem på like vilkår. Det vil si at en ikke-refunderbar billett på flyet må sammenlignes med en ikke-refunderbar billett på toget (minipris/lavpris). Et annet problem med denne sammenlikningen er at flybilletten for 399 kroner dekker bare reisen fra flyplass til flyplass, mens togbilletten dekker reisen fra by til by.

Dersom man skal sammenligne disse reisemåtene, må man ta med kostnadene for reise til og fra flyplassene. For Sarpsborg blir dette en ganske stor kostnad.

Siden innlegget til Langvik-Hansen er publisert i Sarpsborg Arbeiderblad er det naturlig å anta at regnestykket tar utgangspunkt i Sarpsborg, men en nærmere sjekk av tallene viser at regnestykket er laget med utgangspunkt i Oslo. 1019 kr var prisen fra Oslo S til Trondheim S før 1. februar. 1. februar økte prisene på ordinær togbillett. Langvik-Hansen har altså brukt for lave priser både på tog og fly for en reise fra Sarpsborg til Trondheim.

For å finne ut hva som er prisforskjellen mellom tog og fly har jeg sammenliknet prisene for voksen, ungdom og student for en reise samme kveld som jeg skriver dette innlegget, på en søndag etter kl. 17.00. Rutene er hentet med den offentlige reiseplanleggeren ENTUR som foreslår ruter fra Sarpsborg til Trondheim både med tog og fly.

Tog:

Avreise kl. 21.24 fra Sarpsborg stasjon, bytte på Oslo S til nattog. Ankomst Trondheim S kl. 06.30.

Tid: 9 t 6 min.

Pris voksen: 1.121 kroner

Pris ungdom: 1.121 kroner

Pris student: 841 kroner

Fly:

Avreise kl. 18.31 fra Sarpsborg stasjon med tog, bytte på Oslo S til lokaltog.

Bytte på Gardermoen til SAS kl. 21.45. Bytte på Værnes til tog. Ankomst Trondheim S kl. 23.35.

Tid 5 t 40 min.

Pris voksen: 1601 kr, derav 1159 kr flybillett

Pris ungdom: 1041 kr, derav 599 kr flybillett

Pris student: 941 kr, derav 599 kr flybillett

Prisforskjell mellom tog og fly:

Voksen: 480 kroner billigere med tog enn fly.

Ungdom: 81 kroner billigere med fly enn tog.

Student: 100 kroner billigere med tog enn fly.

Med unntak av ungdommer som ikke studerer, er altså toget billigst for en reise til Trondheim i dag.

Også for reiser langt frem i tid, blir også toget billigere. Med avreise søndag 26. april kl. 17.00 koster billigste togbillett kun 289 kroner hele veien fra Sarpsborg til Trondheim S.

Billigste flybillett koster 399 kroner for ungdom og 599 kroner for voksen fra Gardermoen til Værnes. Toget fra by til by er altså billigere enn flyet fra flyplass til flyplass.

Faktisk blir det for en voksen dobbelt så dyrt å ta flyet enn toget, selv når man ser bort ifra reisekostnadene fra by til flyplassen!

Det er helt klart at regnestykket som Tormod Langvik-Hansen sendte inn til Sarpsborg Arbeiderblad er galt med utgangspunkt for en reise fra Sarpsborg til Trondheim.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.