Gå til sidens hovedinnhold

Er skolemat et nødløsningstema i valgkampen?

Artikkelen er over 2 år gammel

«Her i Sarpsborg har Sarpsborg Arbeiderparti stoppet opp i argumentasjonen rundt den lokale jernbanesaken og bomring/bypakke-problematikken. Dermed må man panisk dreie valgsakene over på noe helt annet. På den måten blir skolemat et kjærkomment emne. Der ligger argumentasjonen allerede klar og ferdigprodusert på Youngstorget», skriver Steinar Haakenstad (SaFoSa) i dette innlegget.

Innlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I disse dager framkommer det forskjellig mottagelse på det toppstyrte Arbeiderpartiets skolemat-satsing. Nasjonalt har Arbeiderpartiet tatt til tale for å bruke om lag tre milliarder kroner i året på gratis skolemat.

Skolemat er viktig for konsentrasjonen. Det er alle nasjonale og lokale partier enige om. Enigheten stopper imidlertid når det blir spørsmål om penger.

I de siste dagene er også lovnaden utvidet fra bare å gjelde grunnskole til også å inkludere videregående. Det toppstyrte Arbeiderpartiet er villig til å satse tre milliarder kroner i året for en lovnad om gratis skolemat, men da er ikke utgifter til spisesal, kjølekapasitet, asjetter eller bestikk regnet med.

På Hamar går nå rektorene ut med klar tale «Vi er ikke rustet for gratis skolemat, det lar seg ikke gjennomføre», sier de.

Her i Sarpsborg har Sarpsborg Arbeiderparti stoppet opp i argumentasjonen rundt den lokale jernbanesaken og bomring/bypakke-problematikken. Dermed må man panisk dreie valgsakene over på noe helt annet. På den måten blir skolemat et kjærkomment emne. Der ligger argumentasjonen allerede klar og ferdigprodusert på Youngstorget.

Men, oppe i all panikken glemmer man fort noen essensielle sider av saken.

Den viktigste av dem er det faktum at det ikke er riksvalg, men rett og slett noe så lokalt som kommunevalg.

Den neste er Sarpsborg Ap sin egen alltid tilbakevendende «saks-killer» – økonomi. Skal vi i Sarpsborg kommune betale skolemat-utgiften burde innbyggerne ha sett tydelige spor av dette i budsjettet.

Dersom det ikke ligger en vedlagt økonomisk plan, er det avgjørende å få vite om det er ment å redusere antall lærerstillinger, legge ned skoler, minske på nytt skolemateriell, eller noe annet for å få regnestykket til å gå opp.

Neste utfordring er dersom det IKKE skal belastes Sarpsborgs skolebudsjett, men virkelig er slik at vårt lokale Ap mener at den sittende regjering skal/bør ta regningen.

 

De uttaler oftere og oftere at de ikke kommer til å gjøre det. I så fall må vårt lokale Ap vente i to år på nytt riksvalg, håpe på at Jonas og det nasjonale Ap får regjeringsmakt for så å satse på at lovnaden om de tre milliardene + alt som ikke er medregnet, virkelig blir noe av.

Men, men, men . . . Sarpsborg Arbeiderparti: Hva i all verden har i så tilfelle dette noe å gjøre i vårt lokale kommunestyrevalg?

Atter en gang framvises det toppstyrt kokkelimonke-sammenblanding mellom riks- og lokalsaker.

Atter en gang framvises det konkrete bevis på at vi i Sarpsborg har behov for et parti som kun tenker nærdemokrati. Sarpsborg trenger sårt et parti bestående av sarpinger som jobber med saker for Sarpsborg og kun har fokus på Sarpsborg.

La oss stå Sammen For Sarpsborg om en ny styringsmodell etter kommunevalget. Støtt SaFoSa. La SaFoSa få din stemme. SaFoSa er din, min, vår og aller sarpingers framtid.

Kommentarer til denne saken