Gå til sidens hovedinnhold

Erna styrer mot budsjettforlis

Hansen Svein Roald

Stortingsrepresentant for Ap

Østfold

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Erna Solberg vil gå over streken. Å foreslå at utgiftene med nytt Regjeringskvartalet ikke skal gjøre det samme bryter med handlingsregelen og vår budsjettpraksis. Gjør regjeringen dette, velger Høyre å abdisere som et ansvarlig styringsparti.

Det regjeringen skal utrede er altså at bevilgningene til «uforutsette utgifter», som behovet for nytt regjeringskvartal og en fregatt som går på grunn, skal kunne tas så og så utenom statsbudsjettet. Det betyr å gå rett til sparegrisen. Men den sparegrisen er ment skal komme også kommende generasjoner til gode. Derfor protesterer da også regjeringspartienes ungdomspartier på dette. Det er de som får regningen, mindre penger til deres og deres barns behov.

Handlingsregelen for innfasing av stadig mer oljeinntekter i statsbudsjettet har tjent Norge godt. Andre land har betraktet vår forvaltning av oljeformuen som et forbilde på hvordan håndtere store inntekter fra naturressurser. Andre land har brukt disse inntektene fort og ødelagt økonomi og næringsliv.

Regelen har gitt åpenhet omkring oljepengebruken og hatt en disiplinerende effekt på oss politikere. Den har også høstet tverrpolitisk støtte. Alle utenom Frp har vært enige i at dette er en rettesnor for budsjettpolitikken vi må slå ring om.

Da handlingsregelen var i støpeskjeen lå prognosene klare for hvordan eldrebølgen ville komme til å påvirke framtidige utgifter på statsbudsjettet. Flere eldre betyr færre i jobb og høyere pensjonskostnader. Reduserte inntekter og økte utgifter. Planen var at de oppsparte oljeinntektene kunne benyttes til å dekke de økte utgiftene som ville komme, spesielt etter 2020. Det er allerede neste år.

Denne regjeringen har hatt mye oljepenger til sine budsjetter. Men nå er det over. Allerede i budsjettet for neste år blir situasjonen en annen. Nå må det prioriteres mye sterkere. Man kan f eks velge bort flere skattelettelser til de som ikke trenger det istedenfor å åpne for at staten skal finansiere forbruk med lån. Med en vidåpen dør til lånemarkedet er ønskelisten over gode formål uendelig lang. Da må Høyre og regjeringspartiene stå til ansvar for at solid forvaltning av sparepengene våre gikk til grunne på deres vakt. Vi trenger ikke flere havari nå.

Kommentarer til denne saken