Gå til sidens hovedinnhold

Et sugerør til skatteparadiser

Artikkelen er over 2 år gammel

Helsetjenester Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

12. juli annonserte oppkjøpsfondet Triton at de har kjøpt Aleris’ sykehus og radiologivirksomhet for 2,55 milliarder norske kroner. Dette oppkjøpet er det siste leddet i en kjede som frakter offentlige velferdskroner ut til skatteparadiser.

Da Høyre inntok Helsedepartementet i 2013 hadde helseminister Høie én hovedprioritet: å gjøre det lettere for kommersielle helsetjenesteleverandører å etablere seg.

Ordningen fikk navnet «Fritt behandlingsvalg». Den innebærer at en kommersiell helsesektor bygges opp på bekostning av de offentlige sykehusene.

Den er det første ledd i en lengre kjede som gir svar på hvorfor et stort investeringsselskap som Triton skulle være interessert i å kjøpe en kommersiell helseaktør som Aleris.

Fordi det er penger å tjene. Når internasjonale investeringsselskaper møter investorer, sier de at de norske velferdstjenestene er et attraktivt marked. De har støtte fra regjeringen, som i Granavolden-plattformen ønsker å øke kjøp av tjenester fra kommersielle istedenfor å bygge opp vår felles helsetjeneste.

Pengene tjener de på kreativt vis. De kan øke egenkapitalen i selskapet og så selge det videre. Eller ta opp lån fra seg selv med høy rente fra et selskap som er registrert i skatteparadis.

Et siste eksempel er å leie lokaler av et annet selskap med samme eier. Husleia kan være langt over markedspris.

Uansett hvordan de gjør det, så vil Triton gi sine investorer avkastning. De vet å maksimere denne, for selskapet er allerede registrert i skatteparadiset Jersey.

De har også god erfaring. I oktober 2018 kjøpte de alle omsorgsvirksomhetene til Aleris i Norge, Sverige og Danmark via det svenske omsorgsselskapet Ambea, som eies av Triton. Deres morselskap betalte 22 tusen kroner i skatt til Sverige - av en omsetning på 2 milliarder.

Resultatet for deg og meg blir at offentlige velferdskroner havner i skatteparadiser, godt tilrettelagt av høyreregjeringen.

Det sugerøret vil Arbeiderpartiet fjerne.

Kommentarer til denne saken