– Jeg har aldri glemt de menneskene, forteller Olsen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Det var på morgenen 2. april 2013 at Elisabeth Neset Olsen kjente at gutten i magen plutselig ville ut.

– Han hadde det travelt, forteller hun.

Fryktet bilfødsel

Olsen og barnefaren avtalte med AMK (Akuttmedisinsk kommunikasjonssentral) at de skulle kjøre til Rudskogen og møte en ambulanse der.

Paret satt seg i bilen, og Olsen kjente at riene tok seg kraftig opp.

Hun fikk beskjed om at hun måtte legge seg i baksetet, slik at barnet skulle få fri vei i tilfelle det ble fødsel i bil.

– Vi stoppet på parkeringsplassen til Kiwi i Rakkestad sånn at jeg kunne bytte plass i bilen. Akkurat idet jeg skulle åpne døra til baksetet, kom en sterk rie som jeg måtte jogge av meg på parkeringsplassen. Jeg jogget og pustet om hverandre, gjenforteller hun mens hun humrer.

Da kom en ukjent dame bort til henne og tilbød seg å hjelpe.

– Jeg var helt oppslukt i riene, så jeg la ikke merke til at noen så meg der jeg jogget rundt på plassen i bare sokkelesten, forteller 32-åringen.

Ville ta imot barnet

Paret kjørte så videre til Rudskogen. Da de kom fram, oppdaget de at den ukjente, snille damen hadde fulgt etter dem med sin egen bil fordi hun ønsket å hjelpe til.

– Hun fortalte at hun skjønte hva som var i gjære da hun så meg utenfor Kiwi. Først da gikk det opp for meg at jeg gjorde dette offentlig, og at jeg hadde blitt sett. Jeg ble først brydd og flau over å ha blitt sett i den tilstanden, men tenkte fort at dette var en helt ukjent kvinne som faktisk var villig til å ta imot et barn i bilen. Det var helt fantastisk! sier Olsen og fortsetter:

– Slike mennesker møter man ikke ofte på. Hun sto ved siden av bilen vår helt til ambulansen kom med blålys.

Dårlig samvittighet

Olsen har litt dårlig samvittighet den dag i dag overfor denne snille kvinnen:

– Da hun spurte meg om hun kunne hjelpe meg, svarte jeg henne litt krast: «Jeg skal bare føde – det går fint». Hun ga seg ikke, og spurte igjen om hun kunne hjelpe meg, men da kom ambulansen.

Elisabeth Neset Olsen ønsker veldig gjerne å komme i kontakt med denne hyggelige damen.

I etterlysningen på Facebook skriver Olsen at hun tror damen hadde lyst hår, og at hun kanskje jobbet på industrifeltet ved Rudskogen, fordi hun kjørte dit etter at ambulansen kom.

God hjelp i ambulansen

Olsen etterlyser også en lærling som var veldig god hjelp for henne i ambulansen denne dagen.

– Ambulansefolkene var veldig rolige, men effektive. Det var en sjåfør og to personer baki med meg. Det var en ferdigutdannet som fulgte med på ungen, og en ung lærling fra stasjonen i Sarpsborg som var en utrolig god støtte hele veien. Hun holdt styr på hvor ofte riene kom og hjalp meg da jeg brakk meg.

(Artikkelen fortsetter etter bildet)

– Lærlingen spurte om å få bli med på selve fødselen på fødestua, siden dette var hennes første fødsel. Det fikk hun selvfølgelig lov til. Jeg tror det betydde mye for både henne og for meg. Barnefar var også til stede under fødselen, men han var ikke i ambulansen. Den støtten og tryggheten jeg fikk av lærlingen betydde mye, og roet meg ned i en kaotisk situasjon, forteller 32-åringen, som i dag bor i Mysen.

Da dette skjedde, var hun 23 år og bodde i Trøgstad.

Olsen tror lærlingen hadde mørkt hår.

Håper å komme i kontakt

Nå håper hun at jungeltelegrafen kan hjelpe henne med å finne fram til disse to hyggelige og behjelpelige kvinnene.

– De betydde mye for meg i den hendelsen hvor ingenting ble som planlagt, forteller Olsen i etterlysningen på Facebook.

Fødselen skjedde tre uker før termin.

– Han ville ut allerede fra uke 30, men jeg hadde klart å holde han i magen til uke 37. Sønnen min er ni år nå, men jeg har aldri glemt de menneskene, forteller Olsen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Flere hjalp til

Det var dessuten flere som hjalp henne med å få en trygg og god opplevelse i den kaotiske situasjonen:

– Jordmor kom nordover fra Fredrikstad og hoppet inn i ambulansen på Hafslund. De var så profesjonelle alle sammen, og gjorde virkelig en innsats for at både jeg og sønnen min skulle ha det så bra og trygt som mulig, forteller hun takknemlig.

Vannet gikk da Olsen var hjemme klokka 06.05, og Sander var ute klokka 09.36 på Fredrikstad sykehus.

– Han var frisk og fin da han kom ut. Senere fikk han låsninger i kroppen fordi fødselen gikk så fort. Styrtfødsel er ikke bare bare, verken for mor eller barn, konstaterer Elisabeth Neset Olsen.