(Romerikes Blad)

Øst politidistrikt pågrep fredag kveld to menn imistenkt for å stå bak tyveriet av en varebil med medikamenter i Lørenskog, inkludert en beholder med 25 gram kaliumcyanid, skriver politiet i en pressemelding.

Mennene ble pågrepet i forbindelse med en rutinekontroll av en bil (Audi) cirka klokka 18.30 fredag kveld. Da betjentene gikk ut av patruljebilen, rygget sjåføren imidlertid på politiet og politiet måtte derfor ta opp jakten på bilen.

Flere patruljer samt helikopter ble brukt for å få tak i bilen som til slutt ble gjenfunnet ved Kjærstad i Gjerdrum, opplyser politiet.

Ville ikke kommentere

Romerikes Blad fortalte fredag kveld at både lokalt politi, brannvesen og bombegruppas bil fra Oslo politidistrikt var på stedet – men politiet ville ikke si hva slags undersøkelser de hadde gjort.

 

Det ville heller ikke operasjonsleder Gisle Sveen i Øst politidistrikt da Romerikes Blad snakket med ham lørdag morgen.

– Jeg har fått beskjed om ikke å kommentere dette før politiet selv går ut med nyheter om saken, sa han.

 

I bilen fant politiet flere esker med medikamenter, inkludert en beholder med cyanid samt en fraktseddel til Universitetet i Oslo. Politiet har fått bekreftet at cyaniden er identisk med cyaniden som ble meldt stjålet i forbindelse med tyveriet av en Mercedes sprinter varebil fra Lørenskog stasjon onsdag 20 februar.

 

Pressebrief klokka 15

– Det er svært gledelig at cyaniden nå er gjenfunnet. Dette er et potensielt svært skadelig stoff og som vi har hatt høy prioritet på å finne, sier politiadvokat Camilla Granstrøm.

Mennene er nå formelt siktet for grovt tyveri og vil fremstilles for varetektsfengsling på mandag.

De to mennene på hhv 52 og 33 år, er fra Polen. Begge er kjent av politiet fra tidligere.

Politiet holder en pressebrief om saken i Lillestrøm klokka 15 lørdag, der også Romerikes Blad vil være til stede.

Alvorlig regelbrudd

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) sa onsdag til NRK at det hadde skjedd et alvorlig regelbrudd dersom varebilen som inneholdt cyanid, ble forlatt før tyveriet.

– Dersom bilen ble forlatt uten tilsyn, er det et brudd på landtransportforskriften for farlige stoffer, sa avdelingsdirektør Anne Rygh Pedersen i DSB.

– Det er et alvorlig brudd fordi kaliumcyanid er et veldig giftig stoff. Regelverket for transport av farlig gods både i Norge og resten av Europa er veldig strengt. Det er selvfølgelig for å beskytte befolkningen, sier Pedersen.

Først to dager etter tyveriet ble det klart for politiet at det svært giftige stoffet ble oppbevart i bilen. 25 gram kaliumcyanid skulle til Universitetet i Oslo for celleforskning. Pakningen utgjør 125 dødelige doser.

Cyanider og blåsyre er svært giftige stoffer og virker i løpet av kort tid. Stoffene påvirker cellenes evne til å utnytte oksygen fra blodet, slik at man rammes av en slags indre kvelning.