(Halden Arbeiderblad): – Jeg er like stolt hver gang vi kan presentere vår nye store utendørsopera, selv etter tjue år. I 2025 er det en opera rik på komedie som står på programmet. Den heter «Elskovsdrikken» og vil bli framført på norsk.

Det sier Pål Scott Hagen, sjef i Opera Østfold.

En opera av de sjeldne

Det er tredje gang i Opera Østfolds historie at de framfører en opera på norsk. Med seg på laget har arrangørene fått regissør Ivar Tindberg. Han hadde også regien på «Tryllefløyten» som ble framført i 2017.

– Da jeg hørte om «Elskovsdrikken» tenkte jeg at det måtte være noe skikkelig tull. Det stemmer for så vidt, men du skal lete lenge etter tull som er mer lekkert enn dette, sier regissør Tindberg.

Og fortsetter:

– «Elskovsdrikken» er full av vidunderlig sang og musikk, den har tonnevis av humor og sjarm og man blir utrolig glad i karakterene. Det verste av alt er at den handler om vesentlige ting,

Operafestival

Synes du det er lenge å vente helt til sommeren 2025? Da kan du trøste deg med at det blir opera i festningen også de to kommende somrene. Opera Østfold fortsetter suksessen med en helt egen operafestival.

I juni neste år (2023) blir det en tredagers festival i Halden, og året etter – hele ti festivaldager, dedikert til opera.

– Vi har en stor ambisjon om å øke antall aktiviteter og nå ut til enda flere med opera. Vårt mål med Operafestivalen er at det skal være et bredt tilbud som inkluderer flere og bidrar til mer mangfold, sier Hagen.

Operafestivalen i 2023 arrangeres fra 8. til 11. juni.

Nesten 80.000 tilskuere

Siden 2005 har Opera Østfold produsert ni utendørsoperaer på Fredriksten Festning. Totalt har nærmere 80.000 mennesker sett utendørsoperaer på festningen.

Opera Østfolds har jubileum i 2025. Da er det 20 år siden de satt opp sin første opera, Aurora.

(Artikkelen fortsetter under tidslinja)

Opera Østfolds produserer også andre konsertserier, som Barnas søndag og Opera på by´n.

Premiere i 1832

I 2025 er det altså «Elskovsdrikken» ( «L´elisir d´amore»), en komisk opera skrevet av den italienske komponisten Gaetano Donizetti, som blir satt opp på Fredriksten festning.

Den italienske librettoen er skrevet av Felice Romani.

Elskovsdrikken hadde premiere 12. mai 1832 ved Teatro della Canobbiana i Milano og har siden den gang vært en av Donizettis mest framførte operaer.

– Dette kommer til å bli en sprudlende opera med mye humor, med et tema som er like aktuelt i dag. For vi tror jo fortsatt på raske løsninger som vidunderkurer for bedre helse, slankemidler og lignende, sier Pål Scott Hagen.