Blant flere av elevene på trinnet, er det blitt en slags «alt eller ingenting»-holdning. Enten vil de prøve å få mest mulig ut av russetiden, eller så vil de fokusere på skolearbeidet.

– Det er flere som heller velger skolearbeidet sånn som meg. Eksamen er så viktig at mange dropper hele russetiden, sier Viktoria Snarberg (18).

Venninnen Josefine Bohlin Lilleborgen (18) har også hørt om flere som velger å droppe russetiden. Eksamensangsten blir for stor for noen av elevene.

Valgte bort russebuss

Snarberg var først med på en russebuss, men etter hendelser i gruppa valgte hun å ikke være med lenger.

Uten buss og uten noen faste å rulle med gjennom russetiden, bestemte hun seg for å droppe hele greia.

– Jeg kunne vært vandreruss, men jeg føler ikke at det er verdt det. Jeg vil heller fokusere på skole og gjøre det så bra jeg kan, sier Snarberg.

Får ikke tid til alt

Lilleborgen kommer ikke til å droppe russetiden, men sier hun forstår de som ikke blir med.

– Den første eksamenen har vi vel 18. eller 19. mai. De kommer med en gang, sier hun.

Ett av problemene med å være vandreruss, det vil si enkeltstående russ uten buss eller bil, ikke alltid blir inkludert. Begge jentene forklarer til avisa at det er bare blitt sånn. Det er heller ingen som ønsker å trenge seg på uten invitasjon.

– Folk tenker litt at du er ikke russ hvis du ikke er med på buss, sier hun.

Så lenge de unge føler at de må være med på «alt eller ingenting», er det enklere å velge bort russetiden til fordel for fag, mener Snarberg.