De ulike tilbyderne av elsparkesykler til leie har fått mye oppmerksomhet for all glede og alle utfordringene det har skapt. På toppen av dette kommer alle som har kjøpt seg sin egen modell privat.

Bransjeforeningen Elektronikkbransjen har de siste to årene laget en oversikt over salget av stort og smått av elsparkesykler, ståbrett og lignende. I 2019 ble det solgt 90 000 enheter, og dette økte til 180 000 i fjor. I tillegg til salget i Norge kommer privat import av ulike modeller. Med salget så langt i år innebærer det at vi har passert minst 300 000 ulike enheter.

Skuffet minister

I Norge er det tillatt å selge elsparkesykler som kan gå i opptil 100 kilometer i timen, men det er ulovlig å bruke.

– Maksimalt tillatt konstruktiv fart på elsparkesykler er 20 kilometer i timen. Likevel ser vi at det åpent annonseres for elsparkesykler med ekstrem ytelse, med toppfart opp til 100 kilometer i timen. Og selv om slike sykler ikke i det hele tatt er lov å bruke, ser vi dessverre også at mange bruker elsparkesykler med ulovlig toppfart, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF).

Det er krav til å merke det som selges tydelig om det er lovlig eller ikke. Thomas Holstad eier selskapet Stayclassy som selger mellom 15 000 og 20 000 sparkesykler i året. Mange av modellene han selger er lovlige, men du kan også få kjøpt sparkesykler som oppnår 100 kilometer i timen.

Alle andre gjør det

– Vi er i et marked med konkurranse. Så lenge det er lov å selge er vi nødt til å gjøre det for å beholde markedsandeler. Jeg er helt for at det blir ulovlig å selge ting som går for fort, men alle konkurrentene våre gjør det. Vi skulle gjerne hatt fast sperre på alt, for det er ikke direkte smart å kjøre i de hastighetene enkelte kan kjøre i, sier Holstad.

Analyseselskapet Boldt utarbeidet en rapport for Statens vegvesen da det skulle lages nye regler for bruken av elsparkesykler. Den viser at det er mange som kjører ulovlig. I en spørreundersøkelse svarer 64 prosent av respondentene at de har kjørt elsparkesykkelen sin i ulovlige hastigheter over 20 kilometer i timen. Åtte prosent svarer at de har kjørt i hastigheter over 50 kilometer i timen.

Alle selger ulovlig

Boldt fant 27 forhandlere av ulike elsparkesykler i Norge. Av de åtte forhandlerne de undersøkte nærmere var det kun én som bare solgte lovlige modeller. I høringsnotatet fra Statens vegvesen kommer det fram at 80 prosent av alle solgte elsparkesykler i Sverige i 2019 var konstruert for hastigheter over de tillatte 20 kilometer i timen.

– Selv om slike sykler ikke i det hele tatt er lov å bruke, ser vi dessverre også at mange bruker elsparkesykler med ulovlig toppfart, sier Hareide.

Thomas Holstad i Stayclassy mener salget i Norge er dreid mer over på lovlige modeller, og at kundene er blitt mer bevisst reglene.

– Ja. Det vil jeg si. Det har vært en endring og folk er blitt mer bevisste. De som kjøper sparkesyklene som går fortere enn det som er tillatt er veldig klar over det, og tar den risikoen. Da er det viktig at vi som selger disse produktene er nøye med å merke dem, sier Holstad.

Sover godt om natta

– Blir du bekymret når du selger modeller som kan gå så fort?

– Jeg sover godt. Det kommer med et kraftig brev som forklarer hva man står på og har kjøpt. Det er livsfarlig å kjøre en sparkesykkel i 100 kilometer i timen uten beskyttelsesutstyr. Den må eventuelt kjøres på bane, og jeg mener det er tillatt nå, sier Holstad.

Regjeringen vurderte å endre lovverket for å effektivisere håndhevingen overfor ulovlig bruk av elsparkesykler, men konkluderte med at bruken rammes av eksisterende lovverk.

– Bruk av ulovlige elsparkesykler innebærer i alminnelighet en rekke alvorlige overtredelser som ulovlig kjøring med registreringspliktig kjøretøy, uten pliktig forsikring og ofte uten førerett og det vil ofte være aktuelt å inndra kjøretøyet og føreren kan miste føreretten eller få sperrefrist. Dette kan mest effektivt håndheves av politiet med dagens regler, mener Hareide.

Ministeren minner også om at det kan få store konsekvenser utover en bot om man er involvert i en ulykke.

– Dette er farlig både for dem som bruker syklene og for andre trafikanter. Brukerne risikerer også millionregning ved å kunne bli holdt økonomisk ansvarlig for skadene dersom ulykken er ute, sier Hareide.