Gauseth (38), med spillefortid i Molde, Bryne, Alta og spesielt Mjøndalen (217 kamper) sier til SA at Sarpsborg 08 ikke har gode nok forsvarsspillere til å utøve den frispillingen bakfra som står så sentralt i «Billborn-fotballen» manualer

– Jeg tror rett og slett at de ikke har spillere til Stefan Billborns spillestil, og da tenker jeg først og fremst på de som spiller i forsvaret. Den fireren som spiller ser alt annet enn komfortabel ut med ballen i beina i oppspillsfasen. Når man blir tvunget til å spille slik synes jeg det fungerer forferdelig dårlig. Forsvarsspillerne har ikke ferdighetene som skal til for å spille seg ut bakfra, sier han.

Etter en sommer som mer enn noe har vært preget av personlige blundere som har ført til baklengsmål, er det umulig å ikke gi Gauseth rett i sin analyse. Slik Sarpsborg 08 har fremstått denne sommeren, sier Gauseth egentlig bare det alle ser mens han sprenger vidåpne dører.

Får støtte av Kai

Den kontroversielle Eurosport-eksperten får langt på vei støtte fra Kai A. Andersen, mannen som trente fotballbyen Sarpsborg tilbake til det gode selskap og som har fulgt klubben i tykt og tynt siden han selv ga seg som topptrener etter 2007-sesongen.

- Jeg mener vi i utgangspunktet ikke har spillere til å spille den typen fotball. Det gjelder først og fremst den bakre fireren. Når det gjelder frispilling bakfra er det strengt tatt ingen i den bakre fireren som er veldig glad i det, sier han til lokalavisa si.

Dermed er både Christian Gauseth og Kai A. Andersen enig med SA-poddens panel, der spesielt Bjørn Inge «Bingen» Nilsen og Svend René Nygaard er meget kritisk til den konstante risikotakingen som foregår i Sarpsborg 08s bakre rekker. Nilsen kalte spillet på små marginer for «dumskap» i den seneste podkast-episoden, mens Nygaard ber Billborn få forsvarsspillerne sine til å slå pasninger som ikke ender i baklengsmål hver gang de går feil.

Unødvendig

Etter en smått uvirkelig god innledning på sesongen, har Sarpsborg 08 sunket som en sten gjennom årets varmeste måneder. Nå er bunnen nådd i form av at man ligger tredje sist i eliteserien på kvalifiseringsplass. Med det mannskapet Stefan Billborn rår over - både før og etter sommerens gode grep rundt spillerlogistikken - virker det utrolig unødvendig at samarbeidsklubben står med ryggen mot veggen og mer titter etter Jerv under seg på tabellen enn opp mot den øvre halvdelen der man hadde planer om å befinne seg i jubileumssesongen (ti år på rad i eliteserien).

Før sesongen var det ingen som snakket om at midtforsvaret var en svak lagdel. 18 kamper inn i 2022 kan en slå fast at Jørgen Horn, Magnar Ødegaard og Anton Skipper har gjort feil og feilvalg som vi aldri har sett fra den kanten tidligere. Vi kan i hvert fall slå fast at Horn og Ødegaard langt ofteRE har havnet i trøbbel denne sesongen enn tidligere.

Man kan også slå fast at den sentrale forsvarsspilleren som har vært klart best med ballen i beIna er fungerende lagkaptein Bjørn Inge Utvik. Han har ikke gitt bort noen baklengsmål som følge av pasningsfeil eller feilvalg - og har imponert med blant annet meget gode langpasninger. Hardhausen med hjelmen har rett og slett vært klart best av midtstopperne med ballen i beina.

Det må ta slutt!

Jeg har lyst til å understreke en ting før vi går videre: Undertegnede og SA er meget positiv til Stefan Billborns tilnærming til fotballen. Vi ønsker mye mer den positive «Billborn-fotballen» enn for eksempel Mikael Stahres defensive innstilling til fotballspillet. Billborn vil skape noe i stedet for å kun hindre motstanderen i å gjøre det. Jeg tror den innstillingen passer Sarpsborg som by og dens fotballpublikum meget bra.

Men de mange unødvendige baklengsmålene må ta slutt. Og det er Billborns ansvar som øverste leder for byens eliteserielag. Den svenske 49-åringen har etter mitt syn nå tre valg:

1) Finne en annen midtstopper ved siden av Bjørn Inge Utvik i egen tropp. Kan Martin Høyland være en slik? Eller skal Junior ta et steg i banen, og Høyland ta hans midtbaneplass ved siden av Anton Salétros?

2) Kreve av Thomas Berntsen henter inn en ny, balltrygg midtstopper. Dette kan utmerket godt være et ledd i lagbyggingen inn mot neste sesong der man uansett sannsynligvis må foreta seg noe i denne lagdelen.

3) Justere spillestilen, underforstått ta færre sjanser og spille på større marginer i den bakre fireren. Det kan handle om at man alltid spiller på den første - ofte «safeste» - bevegelsen, bruker det sikreste pasningsalternativet, i stedet for å søke en enda mer kreative løsning. Jeg mener en slik justering ikke er ødeleggende for den «Billborn-fotballen» som helt åpenbar er en kreativ og underholdende spillestil.

Jeg tror alternativ tre er mest aktuelt. Og også at det er det enkleste. For jeg tror, i motsetning til Christian Gauseth, at Jørgen Horn, Magnar Ødegaard og Anton Skipper er gode nok til å spille ved siden av Bjørn Inge Utvik. Men det forutsetter at de finner tilbake til tryggheten i spillet sitt.

Og det gjør de ved å gjøre ting enkelt og greit. Og at de gjennom det blir satt på litt færre utfordringer med ballen i beina.

Det er ikke sikkert det er så mye mer som skal til!